A baseball labda története

Bár a legenda szerint egy 1839-ben alapított New York-i cooperstowni diák, minden valószínűség szerint a krikettjátékból fejlődött ki. A sport kevesebb volt, mint a korai napjaiban szervezett, és a labda a 19. században számos átalakításon ment keresztül, amikor az ezredfordulón a Major League Baseball által használt baseball lett.

Az első baseballok mindegyikéből a dióból a szikla közé került. Fonal vagy zsineg volt körülötte bármilyen szilárd anyag. A szalagot ezután bőrbe ágyazták. A játékosok saját maguk készítettek, vagy saját maguk készítette őket. Mivel a szokás az 1850-es évek első csapatai számára szolgáltattak egy labdát, a játékokat drámai módon megdöntötte egy olyan golyó kiválasztása, amely olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amely megfelel a csapat játékstílusának.

Mivel az 1850-es években megszervezték a baseballt, a csapatok és az irányító testületek között rendszeres találkozók zajlottak, amelyek a legmagasabb súlyt, dimenziót és a baseballgyártást határozzák meg. A szabályok megváltoztak, majd újra megváltoztak. 1854-ben három New York-i csapat úgy döntött, hogy olyan golyókat használ, amelyek 5,5-6 uncia súlyúak. A súly három évvel később 6 és 6¼ uncia között változott. 1858-ban úgy döntöttek, hogy a központ Indiából készült gumiból készül. 1860-ban minden megváltozott. A baseball hivatalos súlya visszaesett 5,4 uncia, majd 5,6 uncia 1861-ben és 5¼ uncia 1867-ben. 1871-ben úgy döntöttek, hogy a gumiabroncs súlya legfeljebb 1 uncia lehet. Ez úgy tűnt, hogy mindenki elégedett, mert a baseball nem változott újra a fennmaradó 19. században. 2011-től az MLB szabályai meghatározták, hogy a központ bármely gumiból vagy parafából készülhet, és a labda súlya 5 és 5¼ uncia között van.

Az 1800-as évek nagy részében néhány vállalat uralta a baseballok gyártását, ahogy a sport előrehaladt, és a játékosok feladták a saját készítését. Hí A Harwood and Sons 1858-ban készítette el az első kereskedelemben kapható baseballokat. John Van Horn, aki a New York-i Baltic Club második alapját is betöltötte, az 1860-as években a baseballok vezető gyártója volt. Albert Spalding társasága 1878-ban vette át magát, és 1977-ig továbbra is ellátta a Nemzeti Ligát, amikor az MLB Rawlingsre váltott. 1998-ban az MLB több mint 600 000 baseball-t vásárolt Rawlings-től, az American Chemical Society szerint.

Az utolsó jelentős változás a baseballokon 1974-ben történt, amikor az MLB megváltoztatta a külső burkolatot a jégpáncélra, mivel a lovaglás nehezen jött. A Major League Baseball most a labdájukat szigorú teszteléssel teszi a játék előtt. Egy légi ágyúról lőttek le másodpercenként 85 láb sebességgel észak-fehér hamu falán, és az eredeti sebességük legfeljebb 0,578 százalékán kell visszahúzódniuk.

Amikor 1921-ben kezdtek panaszkodni a korsók, hogy nem tudtak jó tapadást szerezni új golyókra, a döntőbíró elkezdte azt a gyakorlatot, hogy dörzsölje őket egy játék előtt. Jelenleg Lena Blackburne dörzsölő sárát használják, és pontos receptje mély titok. A Rawlings ugyanakkor mikroszkópokból álló baseballokat készít, amelyek rögzítik a labda sebességét.

Első Baseballok

Hivatalos építés

Jelentős gömbkészítők

Modern kor

Érdekességek