A bikram jóga helyettesítse a súlyemelést?

A Bikram jóga vagy a “forró jóga” fűtött helyiségben működik, és egy sor 26 testhelyzetből áll, amelyek közül sokan erősségre, rugalmasságra, egyensúlyra és fókuszra van szükség. A Bikram jóga testhelyzetek együttesen egészséges alternatívát kínálhatnak a súlyemeléshez, mivel e két gyakorlat hasonló előnyei vannak.

Bikram jóga és alsó-test ereje

A legtöbb Bikram jóga testhelyzet izometrikus izomösszehúzódásokból áll, amelyekben az izom mozgás hiányában összehúzódik. Sok testhelyzet, mint a Triangle és az awkward, a lábizmok intenzív összehúzódását igényli. Ennek első tudományos bizonyítéka volt a “Journal of Strength and Conditioning Research” című, 2008. szeptemberi számában közzétett tanulmány, amely nyolc héttel nyolc héten át tartó fiatal felnőtteken jelentősen javította a lábszárakat – mind a quadricepeket, mind a hurokgyűrűket – Hetente háromszor.

Bikram jóga és felsőtest ereje

Míg a legtöbb testhelyzet főként a lábizmok megkötésére összpontosít, egyes állások a karokat és a vállakat magukba foglalják, mint például az Álló-térdelés – a felsőtest húzása az alsó test felé állva, vagy a Balancing Stick egy lábán A test többi része vízszintes helyzetben. Ugyanakkor a “Journal of Strength and Conditioning Research” című, 2008-ban közzétett tanulmány nem mutatott változást a kar erejében nyolc hét Bikram jóga után. Talán ennek oka az erőfeszítés hiánya, hiszen az erõs nyereség a testhelyzet húzódó összetevõjének munkájának mennyisége.

Bikram jóga és testösszetétel

Az erõteljesítmény mellett a Bikram jóga a testzsírhoz hasonlóan csökkentheti a testsúlyt. A “Journal of Strength and Conditioning Research” című, 2013 márciusában közzétett tanulmány a testzsír mérsékelt csökkenését mutatta egészséges, fiatal, normális testsúlyú felnőttek csoportjában 24 bikram jógaórák után. Egy másik, 2013-ban közzétett, a Journal of Alternative and Complementary Medicine című tanulmány azonban nem mutatott változást a testzsír százalékában, ugyanazon nyolchetes program után fiatal vagy középkorú felnőtteknél.

Bikram jóga és súlygyakorlás

Míg a súlygyakorló tanulmányok száma messze felülmúlja a Bikram jóga közzétett tanulmányait, a felmerülő bizonyítékok hasonló előnyöket sugallnak a kettő között. Mind a Bikram jóga, mind a súlyemelés növeli az alsó test erejét. Azonban a Bikram jóga nem feltétlenül növeli a kar erejét, mint a felsõ testmozgások. A Bikram jóga egy hatékony zsírégetési módszer is lehet, amely hasonló a súlygyakorláshoz. Végül a Bikram jóga és az ellenállóképesség javítja a rugalmasságot, amint azt a 2011-ben közzétett tanulmányok a “Journal of Strength and Conditioning Research” és a “Journal of Alternative and Complementary Medicine” című kiadványban bemutatott tanulmányok szerint javítják.