A kávé szorongást okoz?

A világszerte több millió ember számára főzött ital, a kávé a végleges reggeli szemnyitás és a délutáni vagy a késő éjszakai pick-me-up. Azonban az éberség és a kávéfénnyel való érzés, amelyről érzed magad, szorongást okozhat, sokféle megnyilvánulást mutatva. A kávé által kiváltott szorongás közötti kapcsolat létfontosságú kérdés ahhoz, hogy megvizsgálja, hogy alkalmi kávéital vagy egy igazi “javaholic” vagy.

Koffein

Élvezze a kávé erős ízét és melegségét, és a test a koffein hatását is érzékeli, amely stimuláns hatással van mind a kávé energiamegtakarító és szorongás-indukáló tulajdonságaira. A MedlinePlus Medical Encyclopedia szerint a 250 milligrammnyi koffeinbevitel naponta általában nem elég ahhoz, hogy a legtöbb embernél negatív hatást fejtsen ki. Ez az, amikor meghaladja ezt az összeget, hogy a koffeinbevitel válhat szorongás-indukáló probléma.

Változó koffein tartalom

A kávé koffeintartalma – és ezáltal a szorongás kialakulásának lehetősége – nagymértékben változik a fogyasztott kávé típusától függően. A Floridai Egyetem szerint a rendszeres főzött és kevert kávé átlagosan 221 milligramm koffeint tartalmaz 24 uncia alatt, vagyis körülbelül 74 milligrammot 8 uncia pohárban. Azonban bizonyos keverékek, mint például a francia sültek körülbelül 270 milligrammot tartalmaznak a 24 uncia adagban, és az eszpresszó egy óriási koffeinbélyeget is tartalmazhat, akár 80 milligramm egy unciánként.

Hatások

A nehéz napi koffeinbevitel 600 mg-os vagy annál magasabb, vagy tíz 8 uncia kávéscsésze a MedlinePlus.com szerint. Nagy mennyiségű koffein nagyobb valószínűséggel szorongást okoz. A kávé koffein által kiváltott szorongás tünetei közé tartozik az idegesség, az ingerlékenység, az álmatlanság, a kellemetlen érzés és az irreguláris vagy gyors szívverés. Ezek a tünetek gyakran előfordulnak a kezdeti hatások után, vagy a kávé éberségnövelő “joltja”, és a kávéfogyasztás kívánt hatásait követő 4-6 óráig tart.

Függőség

A kávé másik nehézsége a szorongás előidézésére az, hogy elkerülhetetlen a koffeinfüggőség, amely az ital rendszeres fogyasztásától függ. Ha be van kapcsolva a kávéban található koffeinnel, akkor valószínűleg szorongásos tüneteket tapasztal, ha nem iszol kávét. Ahogy az agyad megszokja a serkentő hatását, aggodalmasnak, és ködösnek és túlzottnak érezheti magát, ha nem kapja meg a reggeli vagy délutáni koffeint.

A szorongás megelőzése a kávéból

Nem kell teljesen abbahagynia a kávét, hogy megakadályozza a koffein túlzott fogyasztását. Ha a kávéfogyasztás a nap folyamán rutinszerűvé válik, próbáljon meg egy vagy két csésze rendszeres kávét fogyasztani, és átkapcsolni a koffeinmentes kávéra az idő múlásával. Ne feledje, hogy a koffeinmentes kávé még mindig nyomnyi mennyiségű koffeint tartalmaz – de ezek az összegek jóval alacsonyabbak, mint a rendszeres kávéban. Továbbá, ha egy másik forró italt keres a kávé helyettesítésére, a zöld tea egy lehetőség, mert lényegesen kevesebb koffeint tartalmaz, és egészséges antioxidánsokban gazdag. A gyógyteák, mint a kamilla, a borsmenta és a ginzeng szintén potenciális választás a kávé helyettesítésére és a koffein okozta szorongás megszüntetésére.

Ha Ön kávéital, és súlyos tünetei vannak a szorongásban, mint például szédülés és pánikrohamok, kérje orvosát minél hamarabb. Bár a koffein szorongást okozhat, az maszkolja a mögöttes szorongásos rendellenesség jelenlétét is.

Mikor kell látni a doktort?