A stressz csökkenti a súlyát?

Egy igényes főnök, családi problémák, akadémiai nyomás, betegség, anyagi bajok, kapcsolati problémák – ezek mindegyike növelheti a mindennapi stresszt. Az emberek különböző módon reagálnak a stresszre, de sokan áttérnek az evési mintákon. Gyakran előfordul, hogy az ételt kényelmesebbé teszi, de ez gyakran túlzáshoz és súlygyarapodáshoz vezet. Mások számára a magas stressz okozhatja az étkezés előítélését, ami súlycsökkenést okoz.

Valószínűbb, hogy nagyobb súlyt kapsz, mint ha elveszíted, amikor stressztél, mivel a test rendszerének egyszerű mechanikája a stresszes helyzetek kezelésére. A stressz a természeti harci-vagy repülésbeli reakciót a felszerelésbe helyezi, és arra ösztönöz, hogy több kortizolt termeljen, amely a szervezetben segít a megnövekedett energiaszükségletnek. A kortizol növekedése közvetlen kapcsolatban van a zsír tárolásával és súlygyarapodásával, különösen a hasán keresztül. A túlzott hasi zsírral rendelkezők nagyobb kockázattal járnak a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség szempontjából.

Ha stressz alatt van, akkor valószínűleg túlzott indulatú a cookie-k, édességek és más, magas kalóriatartalmú ételek, amelyek megnyugtatónak tűnnek. Egy 2013-ban a “Táplálkozás” című tanulmányban a középiskolában jól teljesítő diákok összességében többet fogyasztottak, mint azok, akik nem voltak akadémiailag hangsúlyozva, és nagy mennyiségű cukros ételeket is választottak. Egy egészséges felnőtteknek szóló tanulmány, amelyet 2000-ben a pszichoszomatikus orvostudományban publikáltak, hasonlóan arra a következtetésre jutott, hogy a stressz növeli az érzelmi táplálkozást, és a stresszes résztvevők a leggyakrabban a magas zsírtartalmú, nagy cukortartalmú, kalóriatartalmú élelmiszerekhez jutnak.

A stresszes helyzetek súlycsökkenéshez is vezethetnek, különösen akkor, ha gyászoló vagy traumatikus eseményen megy keresztül. Ha szorongásba kerül a stressz szintjével vagy depresszióssá válik, akkor csökkentheti az étvágyat, vagy az ételt kedvtelésképtelenné tenné. Ha nem kapod meg a szükséges kalóriákat, hogy megtartsd a rendszeres súlyodat, elkezdesz költeni. A szorongás ideges, feszült mozgást vagy túlzott mozgást is eredményezhet, így több kalóriát égethet el, mint amennyit bead, és fogy. Beszéljen orvosával, ha hirtelen elkezdett fogyni.

A rossz élelmiszer-választás vagy nem elég táplálkozás veszélyeztetheti az immunrendszert, és sebezhetővé teheti Önt a betegségben. Győződjön meg arról, hogy friss gyümölcsöket és zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát, sovány fehérjét és egészséges zsírt tartalmaz. Olyan napokon, amikor nem sok étvágya van, próbáljon kisebb adagokat fogyasztani a nap folyamán, a nagy mennyiségű étel helyett néhány ülésen. A jóga vagy a meditáció gyakorlása, a zenehallgatás és a társadalmi megtartás mind stresszkezelési technikák, amelyek segíthetnek a durva javításokon keresztül.

Súlygyarapodás valószínűbb

Stressz és rossz étkezési lehetőségek

Szorongás, fájdalom és súlycsökkenés

A stressz kezelése