A testzúgás okai

Bizsergő érzés fordulhat elő számos orvosi körülmény esetén. Az idegműködés bármilyen változása szokatlan érzéshez vezethet, beleértve a bizsergést, az égést, a tűket és tűket, viszketést és zsibbadást. Ez az érzés kombinációja gyakori. Az idegi behatások, az anyagcsere-állapotok, a véráramlás zavarai, az autoimmun betegségek, a fertőzések és a toxinok az esetleges bűnözők közé tartoznak. Az ok meghatározása kihívást jelenthet. Az alapos fizikális vizsgálat mellett gyakran szükség van diagnosztikai vizsgálatokra a pontos diagnózis érdekében.

Idegimpedálódás

Az idegek egész testen futnak, és az agyra és a gerincvelőre küldik az üzeneteket. Az idegi ütközés akkor következik be, amikor valami megtörik az ideget és zavarja a funkcióját. Például a carpal tunnel-szindrómában a csuklón keresztül járó idegek összenyomódnak, ami kézi bizsergést, zsibbadást vagy fájdalmat eredményez. A gerincvelőben lévő hiperhullámok, a feszes izmok és a daganatok idegeit összenyomják, és a test különböző területein bizsergést okoznak. Hosszan tartó ülések, lábak állása vagy átkelése átmeneti bizsergő érzést okozhat.

Metabolikus feltételek

A tartósan magas vércukorszint miatt a cukorbetegség gyakran idővel idegkárosodáshoz vezet. Ez a diabeteses neuropathia néven ismert állapot gyakran zsibbadást, bizsergést és fájdalmat okoz. Egy másik mechanizmus révén az alkoholizmus bizsergést vagy zsibbadást okozhat a neuropathiában. A B12-vitamin hiánya bizsergő érzést okozhat, ugyanúgy, mint egy pajzsmirigy rosszindulatú. A metabolikus állapotok bizsergést okozhatnak bárhol a testben, bár a lábak és a kezek a leggyakrabban érintettek.

Autoimmun betegségek

Az autoimmun betegségek olyan betegségek, amelyekben a test zavarja a saját sejtjeit valami káros és támadások miatt. Az ebből eredő gyulladás időnként idegi sérüléseket és bizsergő érzéseket okozhat. Az autoimmun betegségek szisztémásak, azaz hatással vannak az egész testre. Ezért a bizsergés érezhető a testben bárhol, az érintett idegektől függően. A gyakori autoimmun betegségek, amelyek bizsergést okozhatnak, közé tartozik a sclerosis multiplex, a szisztémás lupus erythematosus és a reumás ízületi gyulladás.

Cirkulációs rendellenességek

A test bármely területének elégtelen vérellátása érzéki változásokhoz vezethet, beleértve a bizsergést is. Perifériás artériás betegség (PAD) akkor fordul elő, amikor a plakk kialakul az artériákban, ami csökkenti a véráramlást. A PAD leggyakoribb hatással van a lábakra, így bizsergést és fájdalmat okoz. A mellkasi kivezető szindrómával a vállakon, a karokon és a kezeken át közlekedő erek sérülnek, ami megváltozott érzéshez vezet: a Raynaud-jelenség az ujjak és lábujjak ernyőibolygását jelenti, amit jellemzően a hűvös hőmérséklet okoz. A véráram csökkenése zsibbadást és bizsergést okoz. Az agyvérzés és az átmeneti iszkémiás támadások, amelyeket gyakran mini-stroke-ként neveznek, az agyi véráramlási akadály miatt a testben bármiiyen bizsergést okozhatnak.

fertőzések

Bizonyos típusú fertőzések közvetlenül vagy közvetve befolyásolhatják az idegeket, ezáltal bizsergést okozhatnak. A bizsergő érzésekkel járó vírusfertőzések közé tartoznak a HIV, genitális herpesz, hólyag és övsömör. A Lyme-kórban szenvedő betegek – a kullancsok által elterjedt bakteriális fertőzés – a betegség késői komplikációjával a bizsergés vagy a fájdalom idegi részvétele tapasztalható. Bár kevésbé gyakoriak, a szifilisz, a leprás és a veszettség neuropátiát és bizsergést okozhat.

A gyógyszerek és a mérgek közvetlenül károsíthatják az idegeket, ami toxikus neuropátia és bizsergés. Mérgező neuropathiával járó mérgek közé tartozik a szén-monoxid, az arzén és az ólom. Az aeroszolok alkohollá való inhalálása idegeket is károsíthatja. Bizonyos kemoterápiás gyógyszerek neuropátia kialakulásához vezethetnek, beleértve a ciszplatint (Platinol), a karboplatint, a doctaxert (Taxotere) és a paklitaxelt (Taxolt). Néhány antivirális gyógyszer a HIV / AIDS kezelésére hasonló idegi tüneteket okozhat, és más gyógyszerek néha mellékhatással is okozhatnak bizsergést.

Gyógyszerek és mérgek

Ha azonnali orvosi ellátást igényel, szédülést, elmosódott beszédet, hirtelen gyengeséget, mentális zavartságot, súlyos fejfájást, lázat vagy kiütést tapasztal, a tünetek enyhítésére. Ezek a tünetek egy súlyos, potenciálisan életveszélyes egészségi állapotot jelezhetnek.; Megvizsgálták és felülvizsgálták: Tina M. St. John, M.D.

Figyelem