A zsírbevitel izomnövekedést okoz?

Bár a fehérje leggyakrabban az izomnövekedéshez társul, mivel tartalmaz aminosavakat, amelyek segítenek megépíteni a szervezet szöveteit, a zsírbevitel elősegíti az izomnövekedést is. Míg a táplálék nevének köszönhetően némelyek hisznek abban, hogy csak zsírégést okoznak, az étrendi zsírbevitel nem közvetlenül kapcsolódik a zsíros nyereséghez, és valójában segíthet abban, hogy az izomszedés során maradjon sovány. Az étrend megváltoztatása előtt konzultáljon orvosával.

A táplálék-zsír kilenc kalóriát tartalmaz grammonként, amely több mint kétszerese annak, amit a fehérje és a szénhidrátok tartalmaznak, négy kalóriát grammonként. Emiatt az étkezési zsírok hasznosak lehetnek ahhoz, hogy energiát adjanak a tüzelőanyag-fogyasztásnak és más erőteljes tevékenységnek. Az étrendi zsír segít a szervezetnek a vitaminok elnyelésében, és elősegíti a megfelelő növekedést és fejlődést. Az American Heart Association azt javasolja, hogy a napi kalóriák 25 és 35 százaléka fogyasztja az étkezési zsírt.

Az omega-3 zsírsavak a telítetlen zsírok, amelyek zsíros halakban, olívaolajban és diófélékben találhatók. Az Omega-3 zsírsavakat a szív egészségének javítására szánják, de a kutatások azt mutatják, hogy ez a fajta zsír is elősegítheti az izomnövekedést. A “Journal of the International Society of Sports Nutrition” című, 2010. októberi számában közzétett tanulmány szerint hat hétnyi omega-3 zsírsavtermeléssel történő kiegészítést eredményezett az 5 kg vagy 1,1 lb, az izomtömeg növelése és A zsír tömege 1,1 lb.

A telített zsírt hagyományosan kevésbé egészségesnek tekintik, mivel hozzájárulhat a megnövekedett koleszterinszinthez. A telített zsírt tejtermékekben és húskészítményekben találják meg, többek között. A táplálkozáskutató Mike Roussell azt javasolja, hogy a telített zsírfelhasználás növelheti a tesztoszteronszintet, különösen ha súlyokat emel. A tesztoszteron olyan hormon, amely az izomnövekedésben szerepet játszik, így a hormon növekvő szintje elősegíti az erő és az izomtömeg növekedését.

A közepes láncú trigliceridek, amelyeket általában MCT-ként említenek, olyan táplálékzsír-típusok, amelyek kevésbé valószínű, hogy zsírként tárolódnak a szervezetben, mint más zsírsavak. Ez megkönnyíti az MCT-k számára a legfontosabb üzemanyagforrásokat a sportolók számára, mivel az MCT-k energiája gyorsan elérhető. Ezenkívül az MCT-k alkalmazhatók a fehérje lebomlásának megakadályozására a testmozgás után, így ezek hasznosak lehetnek az edzés utáni helyreállítási étkezésben. Az MCT-k magas koncentrációban találhatók pálmaolajban, kókuszdióban és MCT olajban. Az egészségügyi és orvosi publikáció “Nutrition Review” azt javasolja, hogy a napi több adag 1/4 ts MCT olajjal kezdjék, és szükség szerint növelve.

A diétás zsír fontossága

Omega-3 zsírsavak

Telített zsír

Közepes láncú trigliceridek