Áfonyaleves savas refluxhoz

Szinte mindenki gyomorégést alakít ki egy időben vagy egy másikban. A kellemetlen égő érzés – amely a szegycsont mögött kezdődik és néha elterjed a torkába – a savas reflux fő tünete. A savas reflux akkor fordul elő, amikor a nyelőcső végtelen izomja túl gyakran ellazul, vagy nem megfelelően lezárja, így a merev emésztő lé felfelé áramlik. Bár az áfonyalé sokkal fontos egészségügyi előnyökkel jár, valószínűleg nem segít a savas reflux enyhítésében.

Potenciális juttatás

Az áfonya kitűnő forrása a procyanidineknek, egy antimikrobiális fitokémiai anyagnak, amelyről kimutatták, hogy a pajzsmirigy – a fekélyek, a gyomorhurut és más bélproblémák – mikroorganizmust tartja a gyomor bélésének tapadásától a 2000-ben publikált tanulmány szerint “A FEMS immunológiai és orvosi mikrobiológiában”. Bár ismeretes, hogy a H. pylori nem okoz acid reflux betegséget, nem tisztázott, hogy milyen hatással van az állapotra. A University of Maryland Medical Center azt javasolja, hogy az áfonya-kiegészítők felvétele – nem ivott az áfonyalé – segíthet a savas reflux által érintetteknek, hogy fenntartsák az általános emésztési egészséget.

Kapcsolódó kutatás

A krónikus savas reflux károsíthatja a nyelőcső bélését és súlyos egészségügyi problémákat okozhat a nyelőcsőfekélytől a rákig. Az áfonyával végzett procyanidineket tanulmányozták az emlõs, prosztata és vastagbélrákra gyakorolt ​​kedvezõ hatásuk miatt. Hasznosak lehetnek a nyelőcső rák elleni védekezésben is – az Ohio Állami Egyetemen 2008-ban végzett vizsgálat szerint az áfonya kivonat nyelőcsőrákban gyengébbé vált és blokkolta savas tüzelésű reprodukcióját. Több kutatásra van szükség azonban, mielőtt az áfonya-kivonatok felhasználhatók a nagy rizikójú egyének vagy a súlyos savas reflux által érintett betegek nyelőcsőrák megelőzésére.

Valószínűleg hátrány

Bármi, ami irritálja a nyelőcső vagy az izomzat pihenését okozza, savas refluxot okozhat. Bár az egyéni tolerancia szintje változik, a gyakori indíttatók közé tartozik a nagy étkezés, a fekvés vagy az evés, a stressz, a dohányzás és az alkoholfogyasztás után. A savas ételek és italok szintén súlyosbítják az állapotot, ezért a visszatérő savas reflux által érintettek általában figyelmeztetik a citrusfélék és gyümölcslevek elkerülésére. Az áfonyalé nem elég savanyú, mint a narancslé, de savas szintje elég magas ahhoz, hogy nagyobb a savas reflux kialakulása, mint a tünetek enyhítése.

Hagyományos használat

Az áfonyalé nem hasznos lehet a savas reflux megelőzésében vagy a tünetek kezelésében, de régóta hasznosnak tartják a visszatérő húgyúti fertőzések megelőzésében. Míg eredetileg úgy gondolták, hogy az áfonyalé már eléggé vizet ad ahhoz, hogy elpusztítsa a fertőzéseket okozó baktériumokat, most már tudjuk, hogy a bogyó procyanidinek megakadályozzák, hogy a baktériumok elsősorban a húgyúti bélésébe tapadjanak. A University of Maryland Medical Center megjegyzi, hogy az ivóvíz áfonyalé vagy az áfonya-kiegészítők felvétele ugyanilyen hatékony lehet a húgyúti fertőzések megelőzésében.