Az aminosavak hatással vannak a tesztoszteronra?

Az aminosavak a fehérje építőkövei. A sportolók ezeket az anyagokat erősségük és méretük megszerzéséhez kapják, a 2009-es “Critical Care Medicine” című 2009. októberi felülvizsgálat szerint. Néhány aminosav növeli a tesztoszteron termelését. Ez a megállapítás azt sugallja, hogy a tesztoszteron fokozódása az aminosavak pozitív hatásainak alapjául szolgálhat. Beszéljen kezelőorvosával a táplálék kiegészítése előtt.

Selyem aminosavak

A Sericin a “ragasztó”, amely együtt tartja a selyemszálakat. A gyártók gyakran ezt az anyagot adják hozzá a hajápolási termékekhez, mivel sok hasznos tulajdonsággal rendelkezik, a 2011. augusztusi felülvizsgálat szerint a “Nanoscale Research Letters”. A szericin pozitív hatást gyakorol a szervezetre anélkül, hogy toxicitást okozna. Mégis, a szericin endokrin hatásai továbbra is ismeretlenek. A “Biológiai és gyógyszerészeti közlemény” 2010. februári kiadásában leírt tanulmány a selyem aminosavak tesztoszteron termelésre gyakorolt ​​hatását vizsgálta a stressz során. A laboratóriumi állatok naponta körülbelül hét hétig kaptak sericint. A kutatók hangsúlyozták a rágcsálókat, hogy minden nap 30 percig úsznak. Az úszás csökkentette a tesztoszteront, de a selyem aminosavak egyidejű alkalmazása megakadályozta ezt a csökkenést.

Elágazó láncú aminosavak

Az elágazó láncú aminosavak, a BCAA, kulcsfontosságú szerepet játszanak a test gyógyulásában. Nem készíthet ilyen típusú aminosavat, ezt az étrendből kell beszerezni. A BCAA-t tartalmazó kiegészítők növelik a teljesítményüket és csökkentik a sérülést, a 2010. áprilisi jelentés szerint a “Journal of Strength and Conditioning Research” című tanulmány szerint. Nem világos, hogy a BCAA ilyen hatásokat ér el. A 2006. márciusi “Metabolizmus” című számában megjelent kísérlet feltárta a BCAA hatásainak alapjául szolgáló mechanizmusokat. A sportolók egy éjszakára éjszakánként megkapták a kiegészítést vagy placebót. Ezenkívül erőteljes edzésprogramot is végeztek ebben az időben. A kontrollokhoz képest az aminosavakkal rendelkező sportolók jelentősen emelkedtek a tesztoszteron szintjén.

leucin

A szervezet nem képes a leucin aminosav előállítására. Ez az anyag az izomfehérje termelését serkenti, a “Frontiers in Bioscience” című, 2011. januári felülvizsgálat szerint. Az ilyen anabolikus tulajdonságok valószínűleg a leucin által indukált tesztoszteron termelésből származnak. A “Journal of Sport Medicine és Fizikai Fitnesz” című 1997. júniusi kiadásában bemutatott vizsgálat ezt a hipotézist a súlyemelőkben vizsgálta. A résztvevők napi 10 vagy annál rövidebb időtartamú leukint vagy placebót kaptak. A placebóhoz képest a leucin 5 héten belül növelte a tesztoszteron 20 százalékát. A tesztoszteron a többi hét alatt visszatért az alapszintre.

HMB

A leucin számos aktív metabolitra bomlik. Az egyik ilyen anyag, a béta-hidroxi-béta-metil-butirát, számos gyógyhatású hatással rendelkezik. HMB néven ismert, ez a vegyi anyag növeli a fizikai erőt és az izomtömeget, a 2010. júliusi felülvizsgálat szerint a “Journal of Pediatric Endocrinology and Metabolism” című tanulmány szerint. A HMB által okozott anabolikus hatások azt sugallják, hogy ez befolyásolja a tesztoszteron rendszert. A 2009. májusban kiadott “Orvostudomány és tudomány a sportban és a testmozgásban” című tanulmányban mértük a HMB hatásait a hormontermelésre. Az egészséges férfiak napi négy hónapja kapták a pótlást vagy a placebót. A résztvevők ez idő alatt emelték a súlyokat. A placebóval összehasonlítva a HMB növelte a tesztoszteron és a növekedési hormon termelését.