Az egészséges családi kapcsolat jellemzői

Bár minden család más, az egészséges családok bizonyos jellemzői vannak. A kapcsolat minősége fontosabb, mint a családi konfiguráció. Az egészséges családi kapcsolat biztosítja a tagoknak a szükséges támogatást, bátorítást és empátiát.

Jó kommunikáció

Az egészséges családok pozitív és értelmes kommunikációt folytatnak. A családtagok hallgatnak és valóban törődnek azzal, amit a többiek mondanak. Egészséges családoknál a kommunikáció olyan mély, hogy minden tag képes megoszthatja érzéseit, céljait, eredményeit és tapasztalatait. Amikor visszajelzést és konstruktív bírálatot kapnak, a szeretet és a szeretet világossá válik a pozitív szavak használatával.

A család iránti elkötelezettség

Az egészséges családokban a családtagok elsődleges fontosságúnak tartják a családot, és fontolóra veszik a rokonok hatását a fontos döntések meghozatala előtt, az Alabama Parenting Assistance Line (PAL) című cikkében a “Szülői támogatás” című cikk szerint. A családtagok megbízhatóak és mindig ott vannak válság idején egymásért. Ezért a tagok nem érzik maguknak, vagy nincsenek, akiről számíthatnak.

Töltsön be minőségi időt együtt

Az egészséges családok jellemzője, hogy együtt élvezik a kellemes tevékenységeket. “Az egészséges családok olyan tevékenységeket választanak ki, amelyek a családot fontosnak tartják, és segítik a család közelebb való közeledését” – magyarázza Richard L. Sale, Ph.D., az “Egészséges családok jellemzői” c. Az Észak-Texasi Egyetem oktatása. Gyakran ezek a tevékenységek családi hagyományokká válnak, mint például közös étkezés megosztása, családi kirándulások minden hétvégén vagy közös sportolás.

Tisztelni egymást

A tisztelet az egészséges családok fontos jellemzője. A családtagok elfogadják, hogy mindegyiknek megvannak a maga személyiségei, tulajdonságai és érdekei. Mindenki fontos szerepet játszik a családban. Ha a családtagok között konfliktus van, akkor pozitív és egészséges módon oldódik meg. A családtagok is elismerik egymás teljesítményét, és elismerik a többi tagot.