Az élelmiszert egy határmenti diabétesznek el kell kerülnie

A Centers for Disease Control szerint minden három amerikai felnőtt egyike határvonalbeli cukorbetegséggel rendelkezik, más néven prediabetes. A Prediabetes olyan vércukorszintekre utal, amelyek nem elég magasak ahhoz, hogy inzulinrezisztencia miatt cukorbetegségnek minősüljenek, de magasabbak a normálnál. Az inzulinrezisztencia megakadályozza a szervezet számára, hogy inzulint használjon, amely hormon, amely segíti a szervezet glükózt vagy cukrot az energiához. A Prediabetes növeli a 2-es típusú cukorbetegség és más kapcsolódó betegségek, például a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Az étrend és az életmód megváltoztatásával megelőzheti vagy késleltetheti a cukorbetegség kialakulását.

Szénhidrát

A szénhidrátok a szervezetben lévő cukorra bomlanak, ami a vércukorszint emelkedését okozza. Miközben energiát és fontos tápanyagokat biztosítanak, a szénhidrát adag mérete kulcsfontosságú a vércukorszint csökkentésében és a cukorbetegség kockázatának csökkentésében. A szénhidrátok megtalálhatók a kenyérben, gabonában, rizsben, tésztában, babban, gyümölcsben, tejben, joghurtban, bizonyos ízesítőkben, asztali cukorban, cukros italokban és snackételekben. Néhány zöldség magasabb a szénhidrátokban, mint például a burgonya, a squash, a borsó, a paszternák és a kukorica, de a legtöbb egyéb tartalmaz minimális mennyiségű szénhidrátot. Jó szabály az, hogy a tányér egynegyedét szénhidráttartalmú élelmiszerekkel töltsük fel, a tányér felét alacsony szénhidrátos zöldségekkel, és egy negyedét a lemezüket sovány fehérjével.

Finomított szénhidrátok

Egyes szénhidrátok elkerülése hasznos lehet a cukorbetegség megelőzésére. A finomított szemek, például a fehér kenyér és a hozzáadott cukrok, például a desszertek és a cukrozott italok nagy mennyiségben történő korlátozása döntő fontosságú, mivel könnyen felépített szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek növelik a cukorbetegség kockázatát. A cukortartalmú italokat, mint például a gyümölcslé és a szóda, mindig kerülni kell, mert koncentrált cukrot tartalmaznak, ami gyorsan felszívja a vércukorszintjét.

A Fiber Connection

A Mayo Clinic azt javasolja, hogy az étrendi rost csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A magas rosttartalmú élelmiszerek közé tartoznak a teljes kiőrlésű gabonák, babok, gyümölcsök és zöldségek. Próbálja ki a teljes kiőrlésű gabonát, például a bulgur és az árpa magas rostban, fehér rizs vagy fehér kenyér helyett. A Harvard School of Public Health javasolja, hogy kihagyja a burgonyát és felhalmozza a babot. Míg a burgonyát súlygyarapodáshoz társították, a babok fehérjét tartalmaznak és lassabban emésztik.

Glikémiás index

A glikémiás index (GI) azt mutatja meg, hogy a szénhidráttartalmú élelmiszer hogyan növeli a vércukorszintet. A zsír és a rost általában csökkenti a GI indexet, míg a feldolgozás és az érettség általában növeli azt. A magas GI élelmiszerek közé tartozik a fehér kenyér, bagel, kukoricapehely, rizs tészta, rövid szemű fehér rizs, sütőtök, russet burgonya, perecek, dinnyefélék és ananász. Az alacsony GI élelmiszerek közé tartoznak a babok, a hüvelyesek, az alacsony szénhidrátos zöldségek, a legtöbb gyümölcs és a teljes kiőrlésű gabonafélék. Miután az adagszabályozásra koncentráltak, a GI-index figyelembe vétele és az alacsony GI-élelmiszerek kiválasztása, valamint a magas GI élelmiszerek alacsony GI-élelmiszerrel történő kombinálása segíthet a vércukorszint további javításában.

Nátrium és zsír

Az American Heart Association szerint a vizsgálatok pozitív összefüggést mutatnak a cukorbetegség és a szívbetegség között. A magas vérnyomás, az abnormális koleszterin és a magas trigliceridek kockázati tényező a szívbetegségben. A magas nátriumot tartalmazó ételek elkerülése segít megelőzni a vérnyomás emelkedését. A konzervek, a sütött húsok, a sós ételek, a gyorsételek, az ízesítők, a pácolt és a pácolt ételek általában magasak a nátriumban. A telített és a transzzsír elkerülése segít a koleszterinszint javításában. Ezek az egészségtelen zsírok vörös húsban, vajban, fagylaltban és részben hidrogénezett olajjal készült feldolgozott élelmiszerekben találhatók. Ehelyett olyan ételeket válasszon, amelyek telítetlen, egészséges zsírokból állnak, mint például a növényi olajok, a hal, a diófélék és a magvak, amelyek elősegítik a koleszterinszintet és csökkentik a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát.

A CDC szerint a kutatások azt mutatják, hogy a 2-es típusú cukorbetegség késleltethető vagy megelőzhető 5-7 százalékos súlycsökkenéssel, ami egy 200 kilós súlyú személynek a 10-14 font súlycsökkenésnek felel meg. Az életmódbeli változások, például a magas kalóriatartalmú ételek elkerülése, a szezonalitás elősegítése és a fizikai aktivitás növelése minden héten százötven percig elősegíthetik a súlyvesztést és csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát. Ha prediabétussal diagnosztizálták, a vércukorszintet félévente, egy évig meg kell vizsgálni.

Testsúlycsökkenés és fizikai aktivitás