Curry és fogyás

Egy tál gazdag, fűszeres curry teszi kielégítő étkezés, de ha megpróbál lefogyni, talán nem illik a diéta tervet. Egyrészt a curry gyakran tele van zöldségekkel, amelyek segítenek neked feltölteni, így kevésbé hajlamosak elfogyasztani a következő étkezés előtt. Ez egyúttal egy kurkumin nevű vegyület forrása is, amelyet egyes kutatások a fogyáshoz kapcsolódnak. A curryek azonban gyakran zsíros húsokat és gazdag mártásokat keresnek, amelyek kiszoríthatják a diétát. Attól függően, hogy a curry igazodik-e a súlycsökkentési tervéhez, attól függ, hogy hogyan csinálod.

Jellemző curry összetevők

A curry receptek változatossága végtelen – a malajziai marhahúsból a tikka curry, a burgonya és a karfiol curry halakig. Azonban egy tipikus curry recept tartalmaz olaj, kókusztej, zöldség, fűszerek és valamilyen fehérje – vagy bab, lencse, csirke, marhahús vagy hal. Néhány curry recept a dió, a joghurt, a tamarinda paszta, a cukor, a méz és egyéb összetevők hozzáadását követeli meg, amelyek hatással vannak arra, hogy hány kalóriát fog tartalmazni.

Kalóriák Curryban

Mivel ez az egyensúly a kalóriákkal szemben, amelyeket a rendszeresen bevittekhez képest teszel, ami különbséget tesz a fogyás, a nyereség vagy a súly megőrzése között, fontos tudni, hogy hány kalóriát talál a curryban, amit eszel. Például egy adag Jamie Oliver csirke tikka masala 415 kalóriát tartalmaz, míg a pukka sárga curry egy adagja 622 kalóriát tartalmaz.

A testsúlycsökkentés szabályai

A testsúlycsökkenéshez kevesebb kalóriát kell bevinnie, mint a napi tevékenységek és a testmozgás. Akár a curry fogyasztása segít a fogyásban, az egyéni kalóriabevitel céloktól és tényezőktől függ, beleértve magasságát, életkorát és aktivitási szintjét. A mérsékelten aktív nők, akik megpróbálják lefogyni, egy 1500 kalóriás étkezési tervet követhetnek, beleértve három négyzetméteres ételt is, amelyek mindegyike 450 kalóriát tartalmaz, és egy 150 kalóriás snacket naponta. Ebben a példában a 415 kalóriát kiszolgáló curry szolgálata jól illeszkedik a terveibe, azonban a 622 kalóriát biztosító curry kiszolgálás valószínűleg a napi kalóriatervé tette, kivéve, ha más étkezésekből kalóriát vág le a nap.

Curcumin és súlycsökkenés

A kurkuma, a curry por egyik fűszerként a kurkumin hatóanyagot tartalmaz, ami különösen fontos lehet azok számára, akik fogyni akarnak. Az USDA Mezőgazdasági Kutató Szolgálat kutatói 2009-ben tanulmányt készítettek arra nézve, hogy a kurkumin érintett testösszetétele a laboratóriumi patkányok különböző típusú diéta táplálékát tartalmazza. A kurkummal kiegészített, magas zsírtartalmú diétát kevesebb zsírtartalmú és testtömegű táplálékkal táplálták, mint a kurkumin-kiegészítés nélkül ugyanazt a magas zsírtartalmú étrendet. A “Biofactors” 2013. január-februári számában közzétett áttekintés szintén megerősítette a kurkumin fogyó tulajdonságait, jelezve, hogy a kurkumin csökkenti az elhízást és káros egészségügyi hatásait.

Adagméret és könnyebb beállítások

A kurkumin potenciális hatásait félre kell hagyni, mégis fontos, hogy egyetlen adagmérethez ragaszkodj, amikor megpróbálod szabályozni a súlyodat. Ebédeléskor az asztalnál lévő rész jóval több, mint egy adag méret. Egyél fel, és dobja a többiet egy másik étkezésért. Amikor főzzük a curry otthon, keress könnyebb recepteket, és helyettesítsük, hogy csökkentsék a kalóriatartalmát a receptek. A Főzőfény zöldség- és csicsóka curryja csak 276 kalóriát tartalmaz. Egy egyszerű helyettesítés a kalóriatartalom csökkentésére könnyű kókusztej helyett könnyű kókusztej helyett a kókusztej helyett. Válasszon sovány húsokat és halakat ahelyett, hogy a receptjeidet megkönnyíti.