Diéta az ileus kezelésére

Az ileus egyfajta bélelzáródás, amelyben a bélperisztaltisz átmenetileg megszűnik. A perisztaltisz a hullámos összehúzódások, amelyek a táplálékot a bélen keresztül táplálják. A paralitikus ileus a csecsemők és gyermekek bélburokjának egyik leggyakoribb oka. Bal kezeletlen, ileus fertőzéshez, sárgasághoz, elektrolit egyensúlyhiányhoz és a bél perforációjához vezethet.

Okoz

Az hasi vagy gerincműtét ileuszt okozhat. Egyéb okok közé tartozik a trauma vagy sérülés, a fertőzés és az elektrolit egyensúlyhiánya. A szívroham és egyes kábítószerek, például a kábítószerek és a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szintén befolyásolhatják a bélműködést. Az ischaemia, amelynél a vékonybélbe jutó vérveszteség károsodott, egy másik ok.

Tünetek és diagnózis

Az ileus tünetei közé tartoznak a hasi hasi fájdalom, émelygés, hányás és hasmenés. Székrekedés is előfordulhat. A has elhajolhat vagy duzzad. Az ileus-diagnózis megerősítéséhez orvosa rendelhet röntgen- vagy CT-beolvasást. A képalkotó vizsgálatok segítenek orvosodnak meghatározni, hogy van-e paralytikus ileus vagy mechanikai elzáródás, a MayoClinic.com szerint.

Diétás kezelés

Ha ileusszal rendelkezik, akkor nem szabad enni, amíg nem oldódik meg. A megfelelő táplálkozás fontos az alultápláltság és a fogyás megakadályozásához, valamint a gyógyításhoz szükséges tápanyagok ellátásához. Ezt csöves etetéssel végezzük. A csöves etetés a vénába illő IV-en keresztül vagy az orrból a gyomorba vezethető csőben történhet. Ez lehetővé teszi, hogy a bél pihenjen, miközben kezeli az ileusz alapját. Lehet, hogy antibiotikumokra van szükség, ha a fertőzés az oka. Az Országos Egészségügyi Intézmények szerint gyógyszerek adhatók a perisztaltia stimulálására. A IV csövek adagolását a gyógyszerész adhatja meg, hogy pontos mennyiségű kalóriát, vitamint, nyomelemeket és zsírokat biztosítson.

szempontok

Mivel az ileuszt gyakran sérülés, műtét vagy egészségügyi állapot okozza, a Dél-Kaliforniai Egyetem szerint keveset lehet tenni annak megakadályozása érdekében. Fontos, hogy kövesse az orvosának a diétára vonatkozó ajánlásait, miután az ileus megoldódott. Általánosságban elmondható, hogy nincsenek bizonyos étrendek, és lehet, hogy folytathatja a szokásos étrendet.