Diétát egy frenectomy után

A frenectomia egy szájsebészeti eljárás, amelyben egy frenum nevű szövetszalagot vágnak. Ez akkor történik, ha egy frenum túlságosan megszorítja az ajkak vagy a nyelv mozgását. Az egyszerű eljárást gyakran helyi érzéstelenítés alatt 15 percen belül fejezik be. Fogorvosa tanácsot adhat bizonyos élelmiszerek rövid időre történő elkerülésére az eljárást követően.

Időkeret

A frenectomy visszanyerési ideje rövid – általában körülbelül 24 óra. Ez idő alatt a fogorvos tanácsos egy puha étrendet követni. Az első helyreállítási időszak után nem lesz étkezési korlátozás. A műtét elvégezhető akár a nyelvi frenumban, akár a labiális frenumban. A nyelvi frenum összeköti a nyelvét a szájpadlóval, és a szájfénnyel összeköti az ajkát a fogak előtt levő gumira.

Puha ételek

A puha étrend olyan ételekből áll, amelyek könnyűek rágni és lenyelni. Párolt, pácolt, őrölt, apróra vágott és nedves ételeket fogyaszthat. Az ajánlott keményítőt tartalmazó ételek közé tartoznak a főtt rizs és gabonafélék, tésztafélék, például makaróni, tekercsek és muffinok, puha kenyér és tortillák. Gyümölcsök és zöldségfélék közé tartozik az alma, a gyümölcs vagy a zöldséglé, a lágy dinnye kockák, burgonya nélkül burgonya, avokádó és érett banán. A tejtermékek között megtalálhatók a sajtmártások, a túró, a tej, a milkshakes, a jégkrém és a joghurt gyümölcs nélkül. A fehérje ételek közé tartoznak a pelyhes halak, a puha főtt tojás, a pépes levesek, a tofu és a jól főzött és kissé töltött hüvelyesek.

tippek

Az élelmiszer-feldolgozóban lévő ételek összekeverése vagy őrlése megkönnyíti a lágy étrend követését a gyógyulás során a frenectomy-ból. Keverjük össze a húsokat és a zöldségeket mártással, húsleveszel vagy mártásokkal, hogy megnedvesítsük őket, és elegendőek legyenek ahhoz, hogy enni. Amikor kevered a gyümölcsöt, adj hozzá némi gyümölcslevet. Kövesse a fogorvos útmutatását, amikor az ételeinek konzisztenciájáról van szó.

Elkerülendő ételek

Kerülje az ételeket, amelyeket nehéz felszívni és lenyelni az ajánlott gyógyulási idő alatt. Ezek közé tartoznak a pattogatott kukorica, a taco-kagyló, a kukorica vagy a burgonya, a diófélék és a ropogós kekszek. Szárítsa át a rozskenyeret is magvakkal, száraz vagy durva gabonafélékkel, sült kenyérrel és lenmagvakkal vagy diófélékkel. A nyers zöldségeket, a szeletes zöldségeket, a szárított gyümölcsöket, a bogyókat, a kemény húst, például a marhahúst, a sajtkeveréket vagy a szeleteket, a mogyoróvajat és a joghurtot vagy a fagylaltot, amely gyümölcsöt vagy darabokat tartalmaz.