Egészséges elektrolit italok

Az elektrolitokkal ellátott ital lényeges ásványi anyagokat cserél a nehéz izzadás után. Az intenzív edzés az egyik oka lehet, hogy elektrolitos italra van szükséged, de szükség lehet rá, ha sok folyadékot elveszítesz betegség vagy különösen meleg és nedves nap folyamán. Több tucat elektrolitos ital áll rendelkezésre, de sok kereskedelmi termék tartalmaz jelentős mennyiségű finomított cukrot vagy mesterséges édesítőszereket, vegyi tartósítószereket, emulgeálószereket és mesterséges színeket és aromákat. A legegészségesebb elektrolitos italok általában azok, amiket magának készítesz, mert az összetevőket irányítod és pontosan tudod, hogy mit kapsz minden kortól.

Az elektrolitok fontossága

Az elektrolitok ásványi anyagok, beleértve a nátriumot, a kloridot, a káliumot, a magnéziumot és a kalciumot, segítik a megfelelő izomfunkciót, fenntartják a folyadék egyensúlyát és támogatják az idegi aktivitást. Ha rövid idő alatt sok folyadékot vesztesz, átmenetileg hiányos lehet ezeken a tápanyagokon. A rendkívül forró hőmérsékleteken, nagyon intenzív körülmények között vagy 60-90 perces vagy hosszabb ideig végzett edzések valószínűleg elektrolit helyettesítőket tartalmaznak.

Válassza a kereskedelmi elektrolit italokat gondosan

Az olyan természetes eredetű összetevőkből készült elektrolitos italok, amelyekben elnevezhető és elismert nevek találhatók, általában a legegészségesebb lehetőségek. Válasszon egyszerű palackozott vizet például hozzáadott elektrolitokkal. A kókuszvíz természetesen számos elektrolitot is tartalmaz, de alacsony a nátrium, ami az egyik legfontosabb elektrolit, amely szükséges a feltöltéshez, különösen a testmozgás után. Élvezze az italokat kémiai édesítőszerekkel, beleértve az aceszulfám-káliumot és az aszpartámot, amelyet a figyelemfelkeltő Központ a Közegészségügyi Tudományok Központja nevében az összetevők közé sorolja. Kerülni kell a mesterséges színeket – különösen a kék 1-es és 2-es, a karamell színezést, a citrusvörös 2-t, a zöld 2-et, a narancs B-t, a vörös 3-at és a 40-et és a sárga 5-et és a 6-ot – a legegészségesebb elektrolitos italok keresésekor. A legegészségesebb italok nem tartalmaznak brómozott növényi olajat, amely segít az italok tisztán és emulgeálva tartani. Ez az összetevő Európában és Japánban betiltott, és egészségügyi problémákhoz kapcsolódik. Néhány elektrolit ital szénhidrátot tartalmaz, hogy energiát biztosítson edzés közben. Kerülje a magas fruktózt tartalmazó kukoricaszirupot vagy más finoman finomított cukrot. Ehelyett keresse meg a természetes gyümölcslé aromákat vagy mézet.

Fésülje meg a házi italt

Egészséges elektrolitos, azonosítható összetevőkkel rendelkező italokhoz keverje össze a gyümölcslevet – például a káliummal gazdag citruslevet vagy a cseresznye lé – mézzel, vízzel és egy csipetnyi vagy két asztali sóval. Brendan Brazier, egykori hivatásos triatlon és a “Thrive” szerzője azt ajánlja, hogy inni kókuszvízzel és agavával inni, és ízlés szerint hozzáadni a tengeri sót. Az alma, a zeller és a citromlé, vagy a banán, a mandula tej és a kelkeverék keveréke a természetesen előforduló elektrolitokkal, például a káliummal és a magnéziummal együtt folyadék cserét is kínál.

Helyettesíti az ételt és a vizet

A marketingesek azt gondolják, hogy egy italra van szükségük az elektrolitok pótlására, de ezek az ásványi anyagok sokféle élelmiszerben megtalálhatók. Adjon bizonyos ételeket a helyreállítási étkezésbe, és tegye be a tiszta vizet rehidratációra, többet, mint elegendő feltöltést az elektrolitokkal. A sötétzöld zöldségek és diófélék magnéziumot kínálnak, a sima asztali só nátriumot és kloridot tartalmaz, a gyümölcsök, zöldségek és joghurt pedig káliumot, a tejtermékek, diófélék és zöldségek pedig kalciumot kínálnak.