Eléggé zsírosabbat égetsz el reggel egy üres gyomorban?

Mivel a szervezet tárolja a tárolt szénhidrátot vagy glikogént a májban, hogy a glükózfüggő szerveket alvás közben működtesse, viszonylag kevés szénhidrátot kaphat közvetlenül az ébredés után. Ezért az izmaidnak többet kell támaszkodniuk a zsírra, mint üzemanyagforrásra a szénhidrátok megőrzésére. Ez azonban nem járul hozzá a testzsír veszteséghez, ha kompenzálja a kalóriatartását később a nap folyamán. Továbbá, az általános metabolizmusa lelassul, ha nem eszel hamarabb az ébredés után, csökkentve a teljes kalóriatartalmat. Ezenkívül a zsír kevésbé hatékony energiaforrás, mint a szénhidrát, tehát ha üres gyomorra gyakorol, az edzés intenzitása és időtartama veszélybe kerülhet.

Anyagcsere alvás közben

Egy éjszaka folyamán a szervezet a tárolt tüzelőanyagokra támaszkodik, hogy a létfontosságú szervek működjenek. Májja lecsökkenti a glikogént a glükózra, ami az egyetlen energiaforrás a vörösvértestek számára, és az elsődleges az agy és a neurális szövetek számára. Az enzimek lebontják a zsírszövetet zsírsavakká, hogy tüzelőanyagot biztosítsanak a legtöbb szövetének, például az izmainak és a veséjének. A máj is megtöri ezeket a zsírsavakat keton testekbe, amelyek az izmok és a vesék másik forrása.

Felébredni

Amikor felébredsz és kilépsz az ágyból, izmaid aktívabbak, mint aludni, ezért enyhén több energiát égetsz. Ha nem eszel semmit, akkor az izmok mozgatásához szükséges energia továbbra is a zsírraktáraktól, a ketontestektől és az izomglicogénektől származik. Ha azonban továbbra is gyorsan megtelik, a szervezet növeli kalóriatisztító hatékonyságát az üzemanyag megőrzése érdekében. Bár nagyobb mennyiségű zsírégetést éget, ha kihagyja a reggelit, a teljes kalóriatartalma alacsonyabb lesz, mint ha egy étkezést eszel.

Reggeli és fogyás

A reggeli lecsúszása több zsírt égethet reggel, de valószínűleg nem segíti elő a hosszú távú fogyást. Egy 2003-ban megjelent tanulmány, melyet a Journal of the American Nutrition Nutrition Egyetem című folyóiratban megjelentettek, azt mutatta, hogy egy több mint 16 ezer emberből álló, népességen alapuló csoportban azok, akik elhagyták a reggelit, lényegesen magasabb testtömegindexet mutattak, mint a reggelié. A kalóriabevitel alacsonyabb volt, mint a reggeli étkezés. Bár ez nem bizonyítja, hogy a reggeli kihagyása elhízást okoz, azt sugallja, hogy nem hatékony a teljes zsírégetés elősegítésében.

Üres gyomrában gyakorolva

Ha egy éjszakai gyors után gyakorol, nagy mennyiségű zsírt használ, mint üzemanyagforrást, mivel a szénhidráttartalma alacsony. Azonban ez nem vezethet a hosszú távú testzsír veszteséghez, ha az alacsony izomglicogén csökkenti képességeit, hogy nagy intenzitású edzést hajtson végre. Az “Orvostudomány és tudomány a sportban és a gyakorlatban” című 2010. évi tanulmány szerint a nagy intenzitású intervallumos kerékpározás teljesítménye jelentősen alacsonyabb volt, amikor a kerékpárosok energiahiányosak voltak, még ha több zsírt égetnek. Mivel a nagy intenzitású edzés több órával az edzés után növelheti az összes zsír- és kalóriatartalmat, hosszabb távon több zsírt éghet, ha nagy intenzitású edzést etet előre.