Élelmiszerek, hogy elkerüljék, ha asztmás

Az asztma krónikus betegség, melyben tüdeje gyulladt, a légutak korlátozzák és a légzés nehézzé válik. Az asztmás rohamoknak nevezett tüneteket allergiák, stressz, hideg időjárás, fizikai erőfeszítés, vírusok vagy füst okozhatják. A gyógyszerek, az inhalátorok és a lehető leghatékonyabban a potenciális kiváltó tényezők elkerülése érdekében az egészséges táplálkozás, különösen az ételek esetében, megakadályozhatja vagy csökkentheti tüneteinek súlyosságát.

Tejtermékek, mint például a tej, a sajt és a joghurt, ronthatják az asztmás tüneteket. A tejtermékek összetétele és konzisztenciája súlyosbíthatja a nyálkahártyát és a torlódást Ellen W. Cutler, az “Élő mentes az asztmától és allergiától” írta, és nehezebbé teszi a szabad levegőt. A magas zsírtartalmú tejtermékek súlyosbíthatják a gyulladást. Az ilyen események megelőzése, korlátozása vagy elkerülése érdekében jelentős mennyiségű tejet, vajat, sajtot vagy tejszínt tartalmazó tejtermékek és ételek kerüljenek. Az élelmiszerek és italok magas tejtermékek közé tartoznak a sajtos pizza, az Alfredo tészta, a tejszínes levesek, a sajttorta, a nachók, a fagylalt, a fagyasztott joghurt, a tejfölös sajttal és a tejfölös sajttal.

A zsíros húsok gazdag mennyiségű telített zsírt adnak a diétájába. Az Európai Journal of Clinical Nutrition című, 2010 októberében közzétett kutatás szerint a telített zsír hozzájárulhat az asztmához. A vizsgálatban 639 spanyol gyermek 8-13 év közötti diétás szokásait és asthmás prevalenciáját három napig követték és elemezték. A kutatók azt találták, hogy azok a gyermekek, akik a telített zsírokban gazdag táplálékot fogyasztottak, nagyobb valószínűséggel asztmásak voltak, mint a gyermekek, akik nem. A zsíros húsok akkor is ronthatják a tüdőgyulladást, ha asztma van, és rosszabbá teszi a légzési problémákat. A javuló tünetek érdekében próbálja ki a zsíros húsokat egészségesebb fehérjeforrásokkal, például halakkal, bőr nélküli baromfival és hüvelyesekkel.

A citrusfélék és a paradicsom, bár értékes szálas és tápanyagforrások, szintén súlyosbíthatja az asztmás tüneteket. Habár az ételek eltérően befolyásolják az asztmás embereket, a Cutler a citrusféléket és a paradicsomot gyakori tünetek okozza. Ha gyanítja, hogy ezek a savas gyümölcsök negatívan befolyásolják a tüneteit, próbálja meg elkerülni a narancsot, a nektarinokat, a grapefruitot, a citromot, a limeset, a paradicsomot és a paradicsomtermékeket, például paradicsompürét, mártást és gyümölcslevet. Mivel a gyümölcsök antioxidánsokat tartalmaznak – az immunrendszerét erősítő tápanyagok – rendszeresen beveszik a nemesavfajtákat, például a bogyókat, a kiviet, a szilvát, a vörös szőlőt és a mangót.

A sót tartósítószerként és ízfokozóként használják számos élelmiszerben. Cutler szerint a túlzott mennyiségű só fogyasztása az asztmás tünetek súlyosbodásához vezethet, és egyes emberekben elkövetheti a támadást. Míg a nátrium – a sóval felcserélhető kifejezés – az emberi egészséghez szükséges, a legtöbb ember az egészséges, természetes ételekből elegendő mennyiséget szed. Így fontos az ételízesítése természetes gyógynövényekkel vagy más alacsony nátrium fűszerekkel az asztali só helyett és a sós feldolgozott élelmiszerek elkerülésével. Különösen magas nátriumtartalmú élelmiszerek közé tartoznak a konzerv levesek és a chili, a feldolgozott húsok és sajtok, perecek, burgonya-csipke, tortilla chipek, crackerek, fagyasztott előételek, konzerv halak, zöldségek és mártáskeverékek.

Tejtermékek

Zsíros húsok

Citrusfélék és paradicsom

Sósételek