Emelkedett kardiális enzimek és a troponin

Az energiát elfogyasztó izomként a szív saját vérellátást igényel, akárcsak a szövetek, amelyekhez vért szivattyúznak. Vér hordozza az oxigént, amelyet az ATP sejtekben történő előállítására használnak. Az ATP az izom összehúzódásához szükséges energiaforrás. Ha a szív egyik artériája blokkolódik, akkor az elzáródás utáni szövetet oxigénnel kell megfosztani. Ezt szívinfarktusnak vagy szívinfarktusnak nevezik. Rövidesen a szövetek sejtjei elpusztulnak, a szívenzimeket felszabadítják a vérbe, és a szívnek ez a része már nem lesz képes összehúzódni. Az izmokat hegek szövetével helyettesítik.

típusai

A szívenzimek olyan fehérjék, amelyek általában a szív izomsejtjeiben találhatók, ahol olyan speciális funkciókat látnak el, mint például az izmok összehúzódása vagy az energiacserét. Amikor a sejtek megsérülnek, felszakadnak vagy lizálják, tartalmukat, beleértve az enzimeket a vérbe. A vérben mérhető kardiális enzimek egy része a troponin T, a troponin I, a kreatin-kináz, a laktát-dehidrogenáz és a glikogén-foszforiláz-izoenzim BB.

Funkciók

A troponinok szabályozzák a fehérjék aktin és miozin közötti kötődést – ezek a fehérjék ATP-vel kötődnek energiaforrásként a szívizomsejtek összehúzására. A troponinok minden izomsejtben megtalálhatók, de a troponin T – általában kevesebb, mint 0,2 mcg / l és I – általában kevesebb, mint 0,35 mcg / l – pontosabban a szívizomból. A kreatin-kináz – általában 0-3 mcg / l – segít a felhasznált ATP regenerálásában. A laktát dehidrogenáz segít az energia metabolizmusában. A glikogén-foszforiláz-izoenzim BB segít az energia metabolizmusában is.

Diagnosztikai érték

A szívroham után az enzimek általában 2-4 órán belül emelkednek. A vérvizsgálat mérni tudja ezeknek a markereknek a jelenlétét, és a kórtörténetből és az EKG-ből származó egyéb adatokkal együtt segíthet meghatározni annak valószínűségét, hogy egy személy szívrohamot szenved.

Hamis pozitív

Néhány ilyen enzim nem annyira specifikus a szívizom esetében. A CK-MB megtalálható a szíveken kívüli izomokban, így a más típusú izomok, például a vázizomzat károsíthatja a CK-MB-t. Azonban az ilyen enzimszintek mérése még mindig hasznos. A Troponin I és T specifikusan a szívhez tartoznak, és szívroham után hosszú ideig emelkedtek. Mivel a CK-MB gyorsan emelkedik és csökken, felhasználható annak meghatározására, hogy a második szívroham előfordul-e, miközben a troponin I és T még mindig emelkedett az első szívrohamból. Ezenkívül a troponok általában emelkednek a vesebetegség bizonyos formáiban, így a troponinok nem olyan hasznosak ebben a helyzetben, míg a CK-MB lehet.