Ételek nem vesznek köhögést

A kő egy kemény anyagdarab, amely a vesékben keletkezik, amikor a vizeletben lévő kalcium, oxalát vagy foszforanyagok koncentrálódnak. A vesekövek az egyik leggyakoribb húgyúti betegség, és rendkívül fájdalmasak lehetnek. A kutatások azt mutatták, hogy bizonyos élelmiszerek, ásványi anyagok és folyadékok ténylegesen elősegítik a vesekőképződést, különösen a fogékony személyekben. Tudja meg, milyen ételeket kell elkerülnie, hogy megakadályozza a kövek ismétlődését.

Határozza meg a vese kőzetet

Kétféle kört érinthet az étrend – kalcium kövek, amelyek magukban foglalják a kalcium-oxalátot és a kalcium-foszfátköveket, valamint a húgysav kövek. A kalcium-oxalát kövek a leggyakoribbak, és a magas kalcium- és oxalátkiválás okozható. A kalcium-foszfát kövek mind a magas kalciumszint, mind a magas pH-értékek által okozhatók a vizeletben. Urai savas kövek képződnek, amikor a savas vizelet, amely alacsony pH-értékű, húgysavval koncentrálódik.

Limit állati fehérje

Az állati fehérje növelheti a kalcium- és a húgysav kövek kockázatát. A purin olyan vegyület, amelyet az állati fehérjében található, amely a húgysavba bomlik a vizeletben, és húgysavkőképződéshez vezethet. A purinokban legmagasabb élelmiszerek közé tartoznak a szervi húsok, például a máj, a szív és a vese, a szardella, a szardínia, a makréla, a tőkehal, a hering, a kagyló, a kagyló, a garnélarák, a borjúhús, a szalonna és a mártás. Kerülje ezeket az ételeket, ha fennáll a húgysavkövek veszélye. Az állati fehérjében levő sav emellett növelheti a kalciumot és csökkenti a citrát ürülését a vizeletben, ami fokozhatja a kalciumkövek kockázatát. A húgysav és a kalcium kövek megismétlődésének megakadályozása érdekében az állati fehérjét napi 6 grammra korlátozzuk.

Kerülje a nátriumot

A nátrium növelheti a kalcium-oxalát és a foszfát kövek kockázatát azzal, hogy a veséjük több kalciumot választ ki a vizelettel. A kalcium az oxaláttal és a foszforral kombinálható kövek előállítására. A nátrium napi 2300 milligrammjára való korlátozása érdekében kerüljük el a tipikusan magas nátriumot tartalmazó ételeket, például a gyorsételeket, a konzerv levest és a zöldséget, a pácolt ételeket, a feldolgozott fagyasztott ételeket, a süteményeket, a hot-dogokat és a snackeket. Keresse meg a rejtett nátriumforrásokat az összetevők listáján, mint például a mononátrium-glutamát, a nátrium-alginát, a nátrium-nitrát vagy a nitrit, a sütőpor, a szódabikarbóna és a dinátrium-foszfát.

Mikor kell elkerülni az oxalátot és a C-vitamint?

Határozza meg az oxalátot étrendjében, ha fennáll a veszélye a kalcium-oxalát köveknek. Az oxalát-tartalmú élelmiszerek fokozhatják a vizelet mennyiségét. Amikor az oxalát kalciummal egyesül, kalcium-oxalátkő keletkezik. A magas oxalát tartalmú ételek közé tartozik a spenót, cékla, rebarbara, diófélék, búzakorpa, hajdina és csokoládé. Bizonyos bizonyítékok is vannak arra, hogy a 2000 mg-nál nagyobb C-vitamin vagy aszkorbinsav-kiegészítők növelhetik a kőképződést azokban, akik veszélyben vannak.

Kő-elősegítő folyadékok

A folyadékbevitel rendkívül fontos a vesekövek számára. A folyadékok hígítják a vizeletet, és csökkentik a kövekből álló ásványi anyagok koncentrációját. A megfelelő folyadékok kiválasztása kulcsfontosságú. Egyes kutatások azt mutatják, hogy bizonyos folyadékok, például a sötét színű kolák, foszforsavat tartalmaznak, és növelhetik a vesekövek kockázatát. A szóda bevitele általában súlygyarapodással jár, ami szintén növeli a vesekövek kockázatát. Kerülje el a szódákat, hogy segítsen csökkenteni a kövek ismétlődését. Többnyire vizet fogyaszthat és nyolc-tizenkét csésze folyadékot fogyaszt naponta, hogy megakadályozzon mindenféle vesekőst.