Étrend a hasmenéses betegek számára

Az amerikai felnőttek átlagosan egy akut hasmenéses epizódot tapasztalnak minden évben, a National Digestive Diseases Information Clearinghouse szerint. A hasmenés, amelyet laza, vizes székletnek neveznek, egy általános egészségügyi panasz, amely minden korosztályt érintenek, beleértve az időseket is. Néhány idős embernél krónikus hasmenés léphet fel, vagy legalább négy hétig tartó hasmenés fordulhat elő, ami krónikus betegségre utalhat. A diéta és a táplálkozás szerepe a hasmenés kezelésében való jobb megértés érdekében beszéljen családtagjaival.

A hasmenéshez kapcsolódó kockázatok

A hasmenés magában foglalja a folyadék gyors elvesztését a szervezetből, mivel az ételeket és folyadékokat, amelyeket bevesz, nem vesznek fel a vastagbélben. A Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint a gyermekek és az idősek, akiknek hasmenése van, nagyobb a kiszáradás veszélye. Az idős ember, aki krónikus hasmenése tapasztalható, jelentősen csökkentheti életminőségét, kellemetlenséget érez az egészségügyi problémájával és rossz önbecsülést szenved. A legtöbb esetben mind az akut, mind a krónikus hasmenés gyógyítható egészségügyi problémák.

Hasznos étrend

Bizonyos étrendi stratégiák hasznosak lehetnek a hasmenés kezelésében idős betegeknél. A Murphy és Joseph Pizzorno, az “Encyclopedia of Natural Medicine” társszerzői számos olyan étrendet javasolnak, amelyek általános támogatásként szolgálhatnak a hasmenés kezelésében, beleértve a szilárd ételek és tejtermékek fogyasztásának elkerülését, a víz és az elektrolit feltöltését, Ropogós vagy pektin felhasználásával és Lactobacillus acidophilus újbóli bevitelével. A hasmenés kezelésében más előnyös ételek vagy italok lehetnek folyékony zselatin, tiszta leves, gyenge mézes tea, sárgarépalé, főtt burgonya, banán, rizs, almaszósz és pirítós.

Jótékony Élelmiszer

Az almaszelet kedvező táplálék lehet a hasmenés kezelésében. Az almaszósz egy könnyen emészthető táplálék, amely jelentős mennyiségű diétás szálat tartalmaz, beleértve a pektint is. A BreastCancer.org szerint a pektin vízben oldódó rost, amely segít a hasmenés megoldásában. Az almaszelet is jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Az alma, amely nehéz és szilárd, és amely élénk színeket mutat, optimális az almás szalonna készítéséhez.

Figyelembe kell venni

A hasmenés, ha nem kezelik időben és megfelelő módon, komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek az időseknél. Mivel a hasmenés dehidrációhoz vezethet, fontolja meg, hogy legalább hat, nyolc uncia pohár vizet fogyaszt naponta a folyadékvesztés elleni küzdelem érdekében. A legtöbb esetben alternatív és hagyományos kezelési módszerek kombinációja lehet a leghasznosabb a hasmenés kezelésében. Mielőtt étrendjét és táplálékát felhasználná, hogy segítsen a hasmenés kezelésében, beszélje meg orvosával az összes étrendet érintő témát, beleértve a leghatékonyabb ételeket az egészségre, a kockázatokra és a lehetséges mellékhatásokra. Több tudományos kutatási bizonyítékra lehet szükség ahhoz, hogy értékelni lehessen a hagyományosan a hasmenés kezelésében használt élelmiszerek valódi egészségügyi előnyeit.