Étrend az anális repedésekhez

Az anális repedés az intenzív kényelmetlenség és fájdalom forrása lehet. Ezeknek a repedéseknek a kezelése egy kiegyensúlyozott étrend köré szerveződik, amely elősegíti az egészséges emésztőrendszert. Az anális repedések több mint 90 százaléka sebészeti beavatkozás nélkül gyógyul, az American Colon & Rectal Surgeons Society szerint.

Az anális repedés egy szakadás vagy egy vágás, amely a bőr mentén helyezkedik el, amely lefedi az anusot. A székrekedés és a kemény széklet áthaladása megdönthet ezen a területen. További okok közé tartozik az elhúzódó hasmenés, a bőr irritációja és lebomlása, vagy tompa tárgyakból eredő trauma miatt. A szakadt betegek fájdalmat szenvednek a bélmozgás után és a vérzést tapasztalják. A szakadás okozza az izmokat, amelyek körüli anális sphincter a görcs, ami a fájdalmat. A görcsök további zúzódást és csökkent véráramlást okozhatnak a területre, ami megakadályozza a gyógyulást. Ritkán a hasadás komolyabb körülményeket jelenthet, mint például a Crohn-betegség, a HIV, a szifilisz, a tuberkulózis vagy a leukémia, és orvosi tanácsot kell adni.

Az American Society of Colon & Rectal Surgeons azt javasolja, hogy kezelje a székrekedés vagy hasmenés, mint a kezdeti kezelés crackers. Azt ajánlják, hogy a területet naponta 3-4-szer meleg vízben áztassa, és a gyógyulási időszak alatt széklet lágyítót vagy szálas hashártyát használjon. A betegeknek ugyancsak kerülniük kell az ízek székrekedését, és növelniük kell a folyadék- és a szálasbevitelt, mivel a szálas kiegészítők könnyebben átadják a székletet.

Általában a székrekedést okozó élelmiszerek alacsony rosttartalmú és magas zsírtartalmú. Kétféle rost van: oldható és oldhatatlan. A szálakat gyümölcsökben, zöldségekben és gabonákban találják meg, ez az élelmiszer része, amelyet az emberi test nem képes megemészteni. Az oldhatatlan rost, amely elsősorban a növényi levelekben, héjakban, bőrökben és a teljes magvak burkolataival találkozik, a bélrendszerben az eredeti formájuk közelében halad át, ami megkönnyíti az átültetést. Az American Dietetic Association naponta 25-30 g rostot ajánl. A szálbevitel növeléséhez elegendő finomított szemek, egész gyümölcsök és zöldségek helyett egész gyümölcsöt, gyümölcslé, barna rizs fehér rizs helyett, és a hüvelyes hús cseréjét.

Az olyan ételeket, amelyek valószínűleg székrekedést okoznak, magukban foglalják a magas zsírtartalmú ételek, mint például a burgonyaforgács és a fánk, a sajttermékek, például a pizza, valamint a márványos hús és sült termékek. El kell kerülni az olyan ételeket is, amelyek sok feldolgozáson átmentek, beleértve a fagyasztott ételeket és a csomagolt ételeket, mivel székrekedéshez is vezethetnek. Ha a fájdalom továbbra is fennáll, az orvos javasolhatja fájdalomcsillapító szerek helyi alkalmazását, vagy botulizmus-toxin injekciót, amely megbénítja az izomzat izomzatát. A krónikus repedések műtétre szorulhatnak.

A Fissures megértése

Fizurák kezelése

Diet Ajánlások

Élelmiszerek, amelyek a székrekedést okozzák