Fejlődési szempontból megfelelő viselkedés az iskoláskorú gyermekek számára

Ahogy a gyermekek idősödnek, számos fejlesztési mérföldkő található, amelyek elérik, megváltoztatják az együttélők és a problémamegoldás módját. Minden egyes mérföldkőnél a gyerekek tovább erősítik a körülöttük lévő ingerek kognitív megértését, és jobban képesek gondolkodni más emberek szemszögéből és absztrakt módon. Ahogy a gyermekek idősebbek lesznek, jobban képesek irányítani impulzusaikat a társadalmi környezetben, és viselkedésük minden egyes fejlődési mérföldkővel megváltozik.

A korai iskolatartás viselkedése

Az óvodai és az első osztályú gyermekek nem éri el a fejlődési küszöböt, ahol mások perspektíváját vehetik igénybe. Ehelyett az ebben a korosztályban élő, általában 4-6 vagy 7 éves gyermekek nem veszik figyelembe a következményeket, mielőtt az impulzusukon fellépnének, és nehézségekbe ütközik a saját helyzetük társadalmi helyzetekben való figyelemmel kísérése. Ezenkívül az e korosztályban élő gyermekek számára is nehéz 15-20 percnél hosszabb ideig ülni, és a hosszabb leckék vagy tevékenységek során nyilvánvaló impulzivitással járnak el.

Középkorú gyermekkor

Ahogy a gyerekek 6 vagy 7 évesen érkeznek, belépnek a középkorú gyermekkori színpadra, amelyet gyakran a késleltetési szakasznak neveznek. Erik Erikson, a fejlődő pszichológus kijelenti, hogy a gyermekek ebben a fázisban céltudatosságot keresnek, és megbecsülik egymás társaival szembeni sikerüket és kudarcukat. Ez idő alatt a gyerekek hajlamosak szülőkről vagy gondoskodókról elszakadni, akiket már nem tekintenek abszolút autoritásnak, mint amikor a gyermekek kisgyermekek voltak.

A társadalmi fejlődés a középkorú gyermekkorban

A gyermekek a középkorú gyermekkori függetlenség érzését kezdik, és hajlandók több dolgot kipróbálni. Ez magában foglalja az új emberekkel töltött időt és a barátságok fejlesztését, gyakran az idősebb gyermekekkel, akik attól függnek, hogy megtanítsák azokat a dolgokat, amelyeket soha nem tettek. Mivel a gyerekek ilyen széles körben támaszkodnak a társaikra, inkább a jó és rossz viszonyok alapján ítélik meg barátainak válaszát, ahelyett, hogy a belső erkölcsi ítéletre támaszkodnának, amely később a fejlődésben van.

Kognitív fejlődés a középkorú gyermekkorban

Ahogy a gyermekek idősebbek, megkezdik megérteni tevékenységük következményeit, és milyen események következtek be valamihez. Ahogy emlékezetük bővül, a gyerekek jobban tudnak koncentrálni egy tevékenységre, és megoldásokat találni arra a célra, amelyen dolgoztak. Ezenkívül a gyerekek megértik a természetvédelmi törvényt, amelyben az anyag tömege ugyanolyan marad, ha más alakú és méretű más tartályba kerül.