Gáz és puffadás az alma miatt ibs szenvedők

Az alma viszonylag magas az étkezési rostokban. Az irritábilis bél szindróma vagy az IBS által okozott székrekedéssel foglalkozó ember számára az étkezés gyakran jótékony hatású lehet. A diétás szálak segítenek lágyítani a székletet, így sokkal könnyebb átadni. Más IBS szenvedők azonban nem élvezhetik ugyanazokat az eredményeket. Az alma – és egyéb nyers gyümölcsök ebben az esetben – az IBS tüneteit a bélgáz fokozódása okozhatja, sőt akár rontja is.

Élelmi rost

Az alma – és más gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésűek – étrendi rostja viszonylag sértetlenül halad át a gyomoron és a vékonybélen. Ez nem csak akkor következik be, amikor a rost eléri a vastagbélt, hogy elkezd lebomlani, de ez a bomlás nem a savak és az enzimek eredménye. Ehelyett a baktériumok elősegítik a folyamatot, előállítva hidrogén, szén-dioxid és néha metán melléktermékeit. Kombinált, a három más néven bélgáz.

Hatások

Ezzel a gázzal együtt elkezdheti tapasztalni a puffadást, valamint az IBS-vel kapcsolatos egyéb tüneteket, például a hasi fájdalmat, görcsöt és hasmenést. Mint minden emésztési állapot, a tünetek a súlyosságtól az enyhétől a súlyosig terjedhetnek. Valójában az érzékeny idegrendszerrel rendelkező IBS szenvedők nagy diszkomfortot tapasztalhatnak az étrendhez való szálasanyag hozzáadásakor, figyelmeztet az Országos Cukorbetegek Intézete, valamint az Emésztőrendszer és a Vesebetegségek.

Önellátó intézkedések

A gáz és a puffadás kezelése gyakran magában foglalja az önellátó intézkedéseket. A legbiztonságosabb tét az, hogy megszüntesse a triggereket. Ha az alma problémás, vágja le őket a diétájából, legalább rövid távon. Tüneteit javíthatja kisebb ételek fogyasztásával, sok folyadék bevitelével és rendszeres gyakorlásával. Az alma és más, magas rosttartalmú élelmiszerek elkezdése után indítsa újra őket az étrendbe. Kezdje lassan, növelje a beviteli hetet hétenként. Ez a módszer segíthet abban, hogy jó szálas bevitelt találjon, ami nem súlyosbítja az IBS tüneteit.

Orvosi beavatkozás

Ha az önellátás nem javítja az IBS-t, vagy az állapothoz társuló gázt és puffadást, beszéljen orvosával vagy dietetikusával. Az egészségügyi szakemberek az Ön egészségére, súlyára és tüneteire alapozva alakíthatják ki a legmegfelelőbb étrendet. Orvosa javasolhatja gyógyszerek szedését a tünetek javítása érdekében. A hasmenés elleni gyógyszerek egyes emberek számára előnyösnek bizonyulhatnak, ahol mások számára szükség lehet antikolinerg szerekre, amelyek az izomgörcsöket az autonóm idegrendszer megváltoztatásával lehet enyhíteni. Előfordulhat javulás az antibiotikumokkal vagy idegi receptor antagonistákkal szemben.