Gluténmentes táplálék és a kapcsolódó vércukorszint

A gluténmentes diéta nem csak a glutén intoleranciában szenvedőknek segít, hanem segíthet a cukorbetegség megelőzésében és a testsúlycsökkentésben. Az egyik módja annak, hogy a gluténmentes táplálék javíthassa az egészséget, stabilizálja a vércukorszintet. A stabil vércukor elérése kevésbé sóvárgást jelent a magas szénhidrát- és cukorban gazdag élelmiszereknél, ami növeli az inzulinszintet. Lehet, hogy kevésbé eszik az ételt, mivel a kopaszság érzése gyakran alacsony vércukorszintről szól.

Történelem

A glutén intolerancia, vagy a cöliák, csak az utóbbi években vált ismertté. A “Gluten-Free Gourmet Cooks Comfort Foods” szerzője, Bette Hagman azt írja, hogy a gluténnel kapcsolatos kérdések a tízezer évvel ezelőtti agrár forradalom gyökerei lehetnek, mivel az emberek ez idő előtt főleg húst, zöldséget és gyümölcsöt ettek. Cappadocia Artaeus írta a 250. dicsőségű glutént érintő tüneteket, és Samual Gee, M.D. 1880-ban írt egy cikket, amelyben az ételt az emésztési tünetek valószínű okai közé sorolta.

Funkció

A gluténmentes étrend segíthet a vércukorszint stabilizálásában. A hagyományosan glutént tartalmazó élelmiszerek, például a kenyér, sütemények, sütemények és sörök eltávolítása gyakran csökkenti a diéta cukortartalmát. A Danna Korn “Living Gluten-Free For Dummies” című könyv szerint a tápláló, gluténmentes táplálkozás általában alacsony glikémiás ételeket fogyaszt, ami segít fenntartani a vércukorszintet. A sok búzaalapú termékben megtalálható magas glikémiás élelmiszerek serkentik az inzulinszint gyors emelkedését, majd csökkenését, ami végül olyan betegségekhez vezethet, mint a cukorbetegség.

Előnyök

A gluténmentes étrend segíthet a vércukorszinthez kapcsolódó számos rendellenességben. A Kimberly A. Tessmer “Gluten-Free for a Healthy Life” című könyve szerint a cukorbetegség és az alacsony vércukorszint megelőzése mellett segíthet a betegségek, mint például a krónikus fáradtság és a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség Egy gluténmentes étrend. Mind a krónikus fáradtság, mind az ADHD időnként a vércukorszinthez társul. Fogzománc, hasnyálmirigy betegség, valamint a máj, az epehólyag vagy a lép betegségei szintén élvezhetik a gluténmentes étrendet, részben a gluténmentes élelmiszerek alacsonyabb cukortartalma miatt.

Időkeret

A gluténmentes diétához szükséges időtartam a vércukorszint stabilizálására az egyéntől függ. A cöliák vagy a glutén-intoleranciában szenvedők számára Dr. Paul F. Miskovitz könyvében: “A Doktori Útmutató a Gasztrointesztinális Egészséghez” című tanulmány szerint a javulás a diéta megkezdésétől számított három napon belül kezdődik. Egyes esetekben hosszabb ideig, három-hat hónapig tarthat a stabilizált vércukorszint a teszteken.

szempontok

Ha a tünetek lisztérzékenységet vagy glutén intoleranciát jeleznek, ellenőrizze kezelőorvosával, aki a tesztelés során meg akarja állapítani a diagnózist. Ügyeljen arra, hogy ne fogyasszon túl sok gluténmentes lisztalapú ételt, miután eszik a gluténmentes étrendet, mivel ezek az élelmiszerek magasak lehetnek a cukorral és a finomított rizsmagokkal. “A teljes idióta a gluténmentes étkezéshez” megjegyzi, hogy sok csomagolt gluténmentes táplálék nem foláttal, B-vitaminokkal és vasal gazdagabb, mint a búzakorpa és a liszt. Ezért lehet, hogy növelni kell az ilyen vitaminokat tartalmazó ételeket, például a lencse, a spenót és a napraforgómag.