Gyakori gyógyszerek felnőtteknek

A figyelemhiányos / hiperaktivitási rendellenességet, amelyet néha ADHD-ként vagy ADD-nek neveznek, egykor gyermekkori és serdülőkori rendellenességnek tekintették, amelyet az emberek felnőttkorúvá váltak. Ezért a rendellenességek kezelése a gyermekekre és a tinédzserekre összpontosított, és a felnőttek hatékonyságát meghatározó kutatás korlátozott volt, de a felnőttek ADHD-gyógyszerrel történő kezelése ma már hatékony kezelési lehetőségnek tekinthető.

alapjai

A gyógyszerek a felnőtt ADHD elsődleges formája. Az Országos Mentális Egészségügyi Intézet szerint a “gyorsjavításokat” előnyben részesítik az ADHD-szel rendelkező felnőttek. Ezért, bár a pszichoterápiát általában gyógyszerekkel kombinációban történő alkalmazásra ajánlották, ez nem mindig nyilvánvaló. A gyógyszerek alkalmazása a kezelés egyetlen formájaként jobb prognózisot eredményez a felnőtteknél, mint egyáltalán nem.

szempontok

Ha az ADHD felnőttek kezelésére szolgáló gyógyszereket alkalmaznak, bizonyos dolgokat figyelembe kell venni, amelyek általában nem jelentenek aggodalmat gyermekek és serdülők kezelésére. Az Észak-Megyei Pszichiátriai Associates szerint a dózisszinteket és bizonyos gyógyszerek alkalmazását a felnőtteknél kell figyelembe venni, mivel vese- és májfunkcióik nem olyan hatékonyak, mint a gyermekeké. Emellett a felnőttek nagyobb valószínűséggel szednek más gyógyszereket, amelyek kölcsönhatásba léphetnek néhány ADHD-gyógyszerrel.

A stimulánsok

A stimuláns gyógyszerek mind rövid, mind hosszú hatású formában jönnek, hogy kielégítsék az egyének igényeit. A felnőttkori ADHD kezelésére felírható lehetséges gyógyszerek közé tartoznak a metilfenidát, amely márkaneveken szerepel, mint például a Ritalin és Concerta, a dextroamphetamin-amfetamin, amelyet az Adderall márkanév alatt adnak el; dextroamphetamin, amelyet Dexedrine néven forgalmaznak, és a lisdexamfetamin A Vyvanse márkanév alatt.

szövődmények

A stimulánsoknak olyan mellékhatásai vannak, amelyeket minden felnőttnek figyelembe kell vennie és meg kell értenie, mivel ezeket a gyógyszereket használja. A stimulánsok lehetséges mellékhatásai közé tartozik az álmatlanság, a megnövekedett impulzus, az étvágycsökkenés, az esetleges görcsrohamok és az arc tics. A stimuláló gyógyszereket általában nem alkalmazzák olyan felnőtteknél, akiknek magas vérnyomása vagy szívbetegsége van a hirtelen szívelégtelenség fokozott kockázatának köszönhetően. Az orvosok tipikusan tesztelik a felnőtteket, mielőtt azokat serkentő gyógyszerekre bocsátanák, kizárva az esetleges mögöttes szívproblémák lehetőségét.

Nem stimuláns

Egy általánosan előírt, nem stimuláló gyógyszer a Strattera. A Stratterát az Élelmiszer és Gyógyszer Kormányzat jóváhagyta az ADHD kezelésére, és hatékonyan csökkentheti a tüneteket 24 órán keresztül. Antidepresszív tulajdonságokkal is rendelkezik. Az antidepresszánsok, mint a bupropion és a venlafaxin antidepresszáns gyógyszerek, amelyeket általában olyan felnőttek kezelésére használnak, akik hangulati rendellenességeket, például depressziót tapasztalnak az ADHD-vel együtt.