Gyakorlás a taiopsoas izomhoz

Amint az a hasban mélyen megtalálható, az iopsoák könnyedén figyelmen kívül maradnak, ha erõs edzésre kerül sor. A látszólag érzékeny, az oroopsoas keményen dolgozik, amikor előrehajol, hogy felemeljen valamit a földről, vagy emelje meg a combját a mellkasához. A mindennapos tevékenységek, mint a gyaloglás és a kocogás állandó használata napjainkban az izom aktív, de a célzott testmozgás tovább javíthatja funkcionalitását.

Habár általában egyetlen izomnak nevezik, az iopsoák három izmból állnak: a psoas major, a psoas minor és az iliacus. A psoas major egy hosszú izom, amely a hátsó csigolya mentén keletkezik, átmegy a csípőcsont elülső részén, és összeköti a combcsont elülső részével. A psoas kicsi anatómiailag hasonló a psoas majorhoz, de a combcsonthoz való csatlakozás helyett közvetlenül a psoas major és az iliacus izmokban helyezkedik el. Az iliacus izomzat a hüvely túlnyomó részét fedezi, és a psoas major mellett a combcsonthoz kapcsolódik. Az alábbi gyakorlatok segítenek megerõsíteni az orroszkópot, csak elõtt legalább 10 perc könnyû szív- és érrendszeri aktivitást kell felmelegíteni.

Mivel az iliopsoas feladata a lábak felemelése, az Álló lábemelők segítik felépíteni erejét. Álljon egyenesen a jobb lábával, amely szilárdan a padlón gyökerezik. Vezesse fel a hasát, hajlítsa a bal térdét és emelje a térdet a mellkasodra anélkül, hogy a karjaidat használná. Tartsa a gerincét az edzés során, és ne felejtse el lélegezni. Tartsa 30-60 másodpercig, engedje fel és ismételje meg a másik oldalon.

A lábvisszahúzási gyakorlatok másolásához próbálja ki a Tree Pose-ot. Álljunk egyenesen a bal lábfejhez erősen a földön. Vezesse fel a hasát, hajlítsa meg a jobb térdét, és emelje meg a jobb lábát ahhoz, hogy a jobb lábát a belső bal combjára vagy bal borjába helyezze. Miután a lábát a lábad talpon helyezte el, használhatja a kezét, ha szükség van rá. Ne helyezze a lábát a térd oldalára, mivel ez felesleges nyomást gyakorol az ízületre. Tartsa 30-60 másodpercig. Kapcsolja a lábakat.

Habár általánosan a hasi izomgyakorlásról van szó, a hajópálya erősen a taiopsoas erőre támaszkodik. Ahhoz, hogy bejusson a pózba, ülj a padlón, a lábaddal egyenesen a teste előtt. Vezesse a hasát, hátradőlje a törzsét, térdre kanyarodjon, és emelje fel a lábát a padlóról. Kövessük karjait a lábad mellett, tenyérünk a testeddel szemben. Miközben a hátát egyenesen tartja, emelje fel a padlót, hogy párhuzamos legyen a padlóval. Ha lehetséges, teljesen igazítsa ki a lábad. Tartsa 30-60 másodpercig, engedje fel és ismételje meg 1-3 alkalommal.

Iliopsoás anatómia

Álló lábliftek

Tree Pose

Boat Pose