Halolaj és hajhullás

Ahogy öregszel, bizonyos hajhullás elkerülhetetlen. Mennyi hajat veszíthet, amelynek genetikai összetevője lehet. Azonban a táplálkozási és táplálkozási tényezők, beleértve az omega-3 zsírsavakat a halolajban, befolyásolhatják egészségi állapotát és a bőr, a fejbőr és a tüszők egészségét, ami viszont javíthatja hajának egészségét. Lehet, hogy nem teljesen akadályozza meg a hajhullást, de a hajat egészségesebbé teheti.

Hajhullás okozza

A hajhullás fő okai közé tartoznak a hegesedés és az alopecia és az androgén alopecia. A nem szőtt alopecia reverzibilis, gyulladással jellemezhető, hajhullás egészében, beleértve a szempillákot, a szemöldökét és a közönséges területet, az elhúzódó hajvonalat és a sima fejbőrt. Az alopecia csak bizonyos területeken fordul elő, és a sérülések, az ibolyaszínű bőrelváltozások, a sérülés szélén fellépő gyulladás, valamint a szőrtüszők pusztulása és elvesztése jellemzi. A hajhullás leggyakoribb oka az androngenikus alopecia, amelyet kopaszságnak is neveznek. Ezt egy androgén nevű dihidro-tesztoszteron okozza, amely úgy tűnik, hogy hozzájárul a szőrtüsző gyulladásához. 50 év feletti férfiak felét érinti. A nők is érintik a nőket, ami a haj fejrészének elvékonyodását okozza. A hajvájat rendellenességek, amelyek általában örökletes rendellenességekkel járnak együtt, bizonyos megbetegedések vagy a haj túlprocesszálásából is eredhetnek.

Omega-3 hatások

A halolaj esszenciális omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az agy működéséhez, növekedéséhez és fejlődéséhez, valamint a sejtek karbantartásához és javításához. Serkenti a bőr, a haj és a tüsző növekedését. Az omega-3 zsírsavak közvetlenül hozzájárulnak a sejtmembránok integritásának és permeabilitásának fenntartásához, lehetővé téve az esszenciális vegyületek átjutását a sejtbe. Az omega-3 zsírsavak olyan erős antioxidánsok is, amelyek csökkentik a szabadgyököknek a sejtmembránokhoz, a mitokondriumokhoz – a sejtek energiatartalmához – és a tüszőkhöz való destruktív hatását. Továbbá, a halakban lévő omega-3 zsírsavak elősegítik az immunrendszer gyulladásos folyamatait, és így csökkentik a gyulladást, amely hozzájárulhat a hajhulláshoz. Míg a jelenlegi kutatások nem bizonyítják, hogy a halolaj megakadályozza a hajhullást, az omega-3 zsírsavak fokozzák a bőr és a fejbőr egészségi állapotát, csökkentve ezzel a méretezést és a szárazságot. A Maryland Egyetem Orvosi Egyeteme azt tanácsolja, hogy antioxidánsokat vegyen be az étrendbe, és fontolja meg az omega-3 kiegészítőket, például a halolajat, hogy csökkentsük a hajszálak tüneteit.

Adagolás

Ha hetente legalább kétszer halat eszel, az étrend valószínűleg elegendő omega-3 zsírsavat tartalmaz, javasolja a Maryland Egyetem Orvosi Központját. Ha nem, akkor fontolja meg a kiegészítést. Az FDA nem ajánlja az omega-3 zsírsavak minimális napi mennyiségét, de a DHA-EPA Omega-3 Intézet azt javasolja, hogy a felnőtt férfiak legalább 1,6 g-ot és a nőknek 1,1 g omega-3 zsírsavat vegyenek fel. A halolaj kapszulák az omega-3 zsírsavak mennyiségétől függően változnak. A szokásos halolaj kapszulák tipikusan körülbelül 300 mg EPA és DHA, a halolajban található két esszenciális zsírsav kombinációját tartalmazzák.

Vigyázat

A halolaj kölcsönhatásba léphet a gyógyszerekkel vagy bonyolítaná bizonyos egészségügyi körülményeket. Például a halolaj csökkentheti a glükózt a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél, különösen az inzulint érintő gyógyszereket szedő betegeknél. A halolaj is vérrel hígít és túlzott vérzést, duzzanatot vagy véraláfutást okozhat, ha vérhígítókkal van bevéve. Mindig konzultáljon orvosával a halolaj elkezdése előtt.