Hogyan Alzheimer-betegség végül megöli Önt?

A Betegségmegelőzési és Megelőzési Központok 2105 adatai szerint az Alzheimer-kór (AD) az Egyesült Államokban a hatodik leggyakoribb halálozási ok. Az AD leírja az agy szürkeállományának progresszív degenerálódását, amely a gondolkodást, a memóriát, a mozgást és az érzést szabályozza. Az agy fehér anyaga – az agyterületek közötti kommunikációért felelős rész – szintén károsodott az AD-ben. Az AD-vel kapcsolatos agyi változások először a memória központokat érintik, de az agy más funkcionális területeire továbbhaladnak. Bár az AD-ben szenvedő emberek más nem kapcsolódó állapotokból, például szívrohamokból halhatnak meg, az AD-ből való halálozás jellemzően a kritikus agyi funkciók elvesztésével járó szövődményekből ered.

Tüdőgyulladás és egyéb fertőzések

A tüdőgyulladás vezető halálok a fejlett AD-ben szenvedő emberekben. Ahogy a betegség előrehaladtával csökken a képesség, hogy járni, egyenesen ülni és lenyelni. A mobilitás hiánya csökkenti a tüdőképességet a normális váladékozás kiterjesztésére és kezelésére, növelve a tüdőgyulladásra való hajlamot. Továbbá, a rosszul koordinált nyelés lehetővé teszi, hogy az élelmiszer, a folyadék és a nyál belépjen a légutakba, ami különösen tüdőgyulladást okoz. A pneumonia lehet a végső szövődmény, de az AD a halálok oka ezeknél a helyzetekben. Egyéb fertőzések gyakran fordulnak elő a fejlett AD-ben szenvedő betegeknél is, amelyek végül halálhoz vezethetnek. A gyakori példák közé tartoznak a húgyúti fertőzések és a súlyos bőrfertőzések, gyakran fekélyek vagy fekélybetegség miatt.

Kiszáradás és alultápláltság

A nyelési nehézség, a táplálék iránti érdeklődés csökkenése, az önellátási képesség csökkenése és az éhínség vagy szomjúság hiánya – amelyek mindegyike gyakran előrehaladott AD-vel jelentkezik – csökkentheti a bevitelt a normál szervműködéshez szükséges szint alatt. Számos súlyos és végső soron halálos kimenetelű probléma származhat a kiszáradás és az alultápláltság következtében, beleértve a veseelégtelenséget, a kómát, az ágyérülések kialakulását, a szívműködést és a fertőzéssel szembeni ellenállóképességet.

Gépjárműbalesetek

Összeegyeztető tanulmányok vannak a halálos balesetek veszélyeiről az AD-k vezetői között, de a károsodott vezetési készségekre vonatkozó bizonyítékok egyértelműek még az AD korai szakaszában is. A vezetési magatartás önkéntes megváltoztatása – például az éjszakai és rossz időjárási körülmények elkerülése, a sebesség csökkentése, az ismerős útvonalakhoz való ragaszkodás és a távolságok korlátozása – kompenzálhatja ezt a károsodást, és enyhítheti a halálos baleset kockázatát az AD folyamán . Azonban az AD-vel és családtagjaikkal folytatott megbeszéléseknek meg kell vitatniuk a folyamatos vezetés kockázatát az orvosukkal.

Vízesés és csípőtörés

Az AD hátráltatja az állást és a járást, növelve az esések és súlyos sérülések kockázatát. A bukásból eredő fejsérülés végzetes agyi vérzést vagy duzzanatot eredményezhet. A vízesés gyakran csípőtörést okoz. A “Kor és öregedés” című, novemberben közzétett tanulmány szerint a csípőtörés 3-szor gyakoribb volt az 50 évesnél idősebb AD-k körében, szemben a betegséggel azonos korcsoporttal. A szerzők azt is megjegyezték, hogy a csípőtörés okozta halálozás kockázata nőtt az AD-ben szenvedő emberek körében.

Egyéb okok

Az előrehaladott AD-k gyakran viselnek olyan magatartásokat, amelyek esetleg életveszélyes helyzetbe kerülhetnek. Az otthoni kirekesztés és elveszés, amelyek gyakran fordulnak elő az AD-ben szenvedő emberekben, halálhoz vezethetnek az elemek, balesetek vagy az erőszakkal szembeni sebezhetőség miatt. A memóriaproblémák végzetes otthoni veszteségeket is okozhatnak, mint például a tüzet az otthoni elhelyezésre, ha a tűzhelyen egy felügyelet nélküli edényt hagynak. • Ellenőrzött és felülvizsgált: Tina M. St. John, M.D.