Hogyan befolyásolja a fagylalt a glükóz leolvasására?

Bár egyesek azt gondolják, hogy minden cukorbetegségtől el kell adni minden édes kezeletet, ami nem feltétlenül így van. A megfelelő ételek kiválasztása és a szénhidrát bevitelének a nap folyamán történő megtervezése lehetővé teszi, hogy alkalmanként kényeztesse magát. Bár a fagylalt szénhidrátot tartalmaz és némileg növeli a vércukorszintjét, ez nem feltétlenül okoz vércukorszintet.

Szénhidráttartalom

A fagylalt szénhidráttartalma változó. Az 1/2-csésze csokoládé puha kiszolgálás vagy ugyanolyan mennyiségű zsírmentes, nem cukor-hozzáadott jégkrém, a csokoládé kivételével, körülbelül 19 gramm szénhidrátot tartalmaz. A prémium vanília fagylaltok viszont akár 24 grammra is képesek, és más prémium ízek, mint például a cukorka vagy más édességet tartalmazó darabok, még magasabbak lehetnek szénhidrátokban. Egy cukorbeteg szénhidrát egy adagja 15 gramm, és a cukorbetegek étkezésenként általában 3-5 adagot fogyaszthatnak, vagy snackenként 1-2 adagot, és még mindig viszonylag stabil vércukorszintet tartanak fenn. Ez azt jelenti, hogy egy 1/2-csésze jégkrém felveheti az étkezés szénhidrát adagjának felét, és többet tartalmazhat, mint a szénhidrátok mennyiségét.

Glikémiás index

A glikémiás index segít megjósolni, hogy egy bizonyos táplálék valószínűleg emelni fogja a vércukorszintet. A glikémiás mutató alacsony, 55 vagy annál alacsonyabb értéket mutató ételek nem okoznak jelentősen a vércukorszint növekedését, míg a 76-at meghaladó pontszámok nagy növekedést okozhatnak. A rendszeres fél-vanília, a félcsokoládé-jégkrémnek kb. 57-es GI-je van, és az alacsony zsírtartalmú málna hullámhosszúsága 79-es GI. Az alacsony zsírtartalmú fagylaltok azonban alacsonyabbak, mint 24, és prémium csokoládéfagylalt A GI értéke körülbelül 37.

Glikémiás terhelés

A glikémiás index nem veszi figyelembe a tipikus kiszolgáló méretét. Emiatt a glikémiás terhelés lehet jobb módja annak, hogy becsülje az élelmiszer potenciális hatását a vércukorszintre. Bármely 10 év alatti pontszám alacsonynak tekinthető. A legtöbb fagylalt, még a magas GI-pontszámmal rendelkező málna hullámzás is az alacsony kategóriába esik, 1-től 9-ig terjedő pontszámmal. Mindaddig, amíg a kiszolgáló méretét 50 gramm fagylaltra tartja, nem szabad Hátrányosan befolyásolják a vércukorszintjét. Ez enyhén kevesebb, mint 1/3 csésze puha szolgálat, körülbelül 1/4 csésze prémium fagylalt, vagy csak több mint 1/3 csésze zsírmentes fagylalt.

Az effektusok minimalizálása

Az aszpartámmal, szorbitollal vagy mannitollal készült fagylaltok kevésbé valószínű, hogy emelik a vércukorszintet, mint az édesítőszerekkel édesítettek. Válasszon ki egy kiegészítő fagylaltot, például cukorbetéteket, sütiket vagy ízvicceket. Keressen olyan fagylalteket, amelyek alacsonyabbak a szénhidrátban, és csak egy kis adagot fogyasztanak egy olyan ételekkel együtt, amelyek alacsonyak a glikémiás indexen vagy nagyon kevés szénhidrátot tartalmaznak, mivel ez csökkenti a táplálék vagy táplálék teljes hatását a vércukorszintre. Például feltöltheti a tálat, amely többnyire alacsony földrajzi jelzéssel ellátott gyümölcsöket, például szamócát vagy szeletelt őszibarackot tartalmaz, és csak egy kis adag vaníliafagylalt töltsön fel.