Hogyan befolyásolja a scoliosis a testet?

Bár a gerincnek természetes görbülete van, nem úgy tervezték, hogy oldalirányú görbe legyen. A scoliosis a gerinc következménye, amely oldalirányban görbül, és S alakú. Ez megzavarhatja a test összehangolását, és fájdalmat és deformitást eredményezhet. Ez az állapot az Egyesült Államok lakosságának 2-3% -át érinti. A scoliosis legtöbb esetének nincsenek könnyen azonosítható okai.

Kezdeti hatások

Amikor először fejlődik, a scoliosis általában nem okoz tüneteket. A betegségben szenvedő gyermekek nem érezhetnek hátfájást, ami azt jelenti, hogy könnyen diagnosztizálható. Az életkor előrehaladtának a szkoliózis fő tünetei az egyenetlen vállpántok és a derék, valamint az egyik csípő magasabb a másiknál. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy ha a scoliosis kezeletlenül halad, súlyos problémákat okozhat.

Ízületi gyulladás

Mivel a gerinc rendellenesen ívelt a scoliosis következtében, ez vezethet a csigolyák károsodásához. Ez krónikus hátsó ízületi gyulladáshoz vezethet, ami fájdalmas és nehéz kezelhető. Azok, akiknek gyermekkori szkológiája nagyobb valószínűséggel krónikus hátfájással jár, mint felnőttek.

Kifózis és deformitás

Ha a scoliosis kezeletlenül kezeli a gerincet, folytathatja az előrehaladást az íveltől az egész csavarodásig. Ez a feltétel, mely Kyphosis néven ismert, állandó deformitást eredményezhet – az a személy mindig görnyedt. Nagyon fájdalmas is lehet.

Légzési korlátozás

Súlyos esetekben a scoliosis a gerinc megfordulását attól a ponttól teszi függővé, hogy megváltoztatja a borda helyét, és a test köré csavarja. Ez ahhoz vezethet, hogy a bordák megakadályozzák a tüdő teljes terjeszkedését, ami megnehezíti a légzést. Gyors szívveréshez és gyakori légszomjhoz is vezethet.

Járásváltozások

A scoliosis okozhatja az embereknek, hogy csípőjüket különböző szinteken, amelyek megváltoztathatják a járásukat és állásaikat. Az elsődleges változás az, hogy a scoliosisban szenvedő embereknek mozgásuk korlátozottabb mozgástere van, miközben sétálnak, ami több energiát kelt, és a szokásosnál meredekebb járást élvez.