Hogyan működik az arnica?

Az Arnica egy virágzó növény, amelyet gyakran használnak a homeopátiás és gyógynövényes kezelésekben a műtét, a fogászati ​​munka, az orrdugulás, a véraláfutás, a sport sérülések, az égések, a fekélyek, az ödéma, az ízületi gyulladás, a sebek, a flebitis, az ízületi fájdalom, a törések és a bőrproblémák által okozott duzzanat miatt. Az Arnica hatóanyagai segítenek a szervezet immunrendszerének normális gyógyulási folyamataiban.

Kutatási tanulmányok

Számos tanulmány rámutat az arnica hatékonyságára. A rheumatizmusról szóló Valens Klinikai Klinikai Kísérletek a 2002. áprilisi-októberi számában publikálták az előrehaladást a terápiában, az anikát az ízületi gyulladás kezelésére. Karow Jens-Hagen által vezetett Frankfurti Orvostudományi Orvosok egy 2008-as tanulmányban találták, hogy az arnika javította a műtét utáni sebek gyógyulását. A Journal of Complementary Medicine 2003-as számában publikált kísérleti tanulmány szerint az arnica hatásos volt a műtét utáni hegesedés és fájdalom enyhítésére.

Gyulladás

Rendszerint sérülés esetén a szervezet gyulladásos reakciója a fertőzések leküzdésére, a károk helyreállítására és a törmelék és a méreganyagok eltávolítására irányul. A gyulladás előrehaladtával azonban a test válasza könnyen kijuthat a kezéből, és az érintett terület vörösödik, duzzadt, fájdalmas és forró lesz az érintésre. Az Arnica olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek képesek modulálni a gyulladásos választ, és segítenek a csapdozott vér és folyadék elszivárgásában sérült izmokban, szövetekben és ízületekben. Csökkentheti a véraláfutást is.

Homeopátiás Arnica

Az arnika homeopátiás készítmények széles körben használatosak, de továbbra is a viták forrása. A homeopátiás gyógyszerkészítmények előállítása magában foglalja az anyag hatóanyagainak nagyon alacsony koncentrációban történő hígítását. Ez sok tudós számára szkeptikus a legtöbb homeopátiás jogorvoslat hatékonyságához. Azonban a Svájci Szociális és Megelőző Orvostani Intézet orvosai arra a következtetésre jutottak, hogy a homeopátiás arnika hatóanyagai – bár igen hígak – még mindig elég erősek ahhoz, hogy gyulladáscsökkentő hatást fejtsenek ki.

Gyógynövénykészítmények

A friss vagy szárított arnica virágokból készült készítmények nagyobb koncentrációban tartalmazzák a gyógynövény hatóanyagait. Krémek, kenőcsök, gélek, linimentumok vagy saléták formájában kaphatók, amelyek a bőrön a sérülés helyén felvihetők. Az arnica alkohol kivonatait tinktúráknak nevezzük, amelyeket vízhez adhatunk, hogy gyógynövényes mosást készítsenek, amely áztassa a kötszereket vagy közvetlenül alkalmazható.

Figyelem

Az arnica gyógynövénykészítmények csak külső használatra szolgálnak. A növényi kivonat mérgező lehet, ha belsőleg kerül. Ezért nem szabad felszívódott bőrre vagy fekélyekre használni. Habár az arnica biztonságos, ha külsőleg használják, irritálja a bőrt érzékeny vagy allergiás egyénekben. A homeopátiás arnica a gyógynövény rendkívül hígított formája, ezért belső hatással lehet a betegségre.