Hogyan nem eszik az agy?

Az oxigénnel és a vízzel együtt az élelmiszer az élet fenntartása. Az élelmiszer makronutrienseket, köztük zsírokat, fehérjéket és szénhidrátokat tartalmaz, amelyeket energiaforrásként használnak, valamint építőkövei mindentől a gyógyult sérült izmoktól az enzimek és hormonok termelődéséig. Ha hosszabb idõre élelem nélkül él, a szervezet gyorsan felismeri az élelmiszerhiányt, és ennek megfelelõen reagál az éhség kialakulására. Ennek a válasznak az egyik fő területe a tested, amely részt vesz ebben a válaszban, és amelyre hatással van az agyad.

hypothalamus

Az agynak a fő része, amely központi szerepet játszik a testreakcióban, miután nem eszik, a hipotalamusz. A hypothalamus közvetlenül az agytörzs fölött helyezkedik el, és felelős a homeosztázis szabályozásáért vagy egyensúlyáért a szervezetben. Az étrend szükséges a test funkcióihoz, ami azt jelenti, hogy ha nem fogyaszt kalóriát, a hypothalamus túlórát végez, hogy visszaállítsa a test egyensúlyát az éhség folyamatán keresztül.

Az éhség felismerése

A hipotalamusz három fő területe az éhség, az oldalsó, a paraventrikuláris és a ventromedialis hypothalamus. A paraventrikuláris hypothalamus segít szabályozni az éhségedet. A ventromedialis hypothalamus segít felismerni, hogy étkezés után teljes vagy. Nem eszik többnyire serkenti az oldalsó hypothalamust, ami segít felismerni, hogy éhesek vagyunk a testben egy sor reakcióban.

A ghrelin

Az éhség érzése egy ghrelin nevű hormon körül forog. A ghrrelint mind a gyomorban, mind a hipotalamuszban, kisebb mennyiségben pedig a placentán, az agyalapi mirigyen és a veséken keresztül állítják elő. Mivel az energia szükséges ahhoz, hogy energiát hozzon létre a szervezetben, a ghrelin akkor jön létre, amikor az energia szintje túl alacsony az élelmiszerhiány miatt. A ghrelin ezután jelzi az agy erezetlen egyensúlyát. Az agy akkor reagál azáltal, hogy az éhségérzetet arra készteti, hogy figyelmeztesse Önt arra, hogy enni kell. Fontos azonban megjegyezni, hogy az éhségérzet nem mindig jelenti azt, hogy valójában energiára van szüksége. Az éhség a víz hiánya miatt is kezdeményezhető, vagy a táplálkozási szokások miatt kezdeményezhető, például éhezve délben, mert mindig ebédet eszel délben, még akkor is, ha túl nagy reggeli volt.

Az alultápláltság és az agy

Egy másik út, ha nem eszik, hatással lehet az agyra az alultápláltságon keresztül. Az agy sejtjei az élelmiszerből származó energiára támaszkodnak, mint bármely más sejt a testben. Az élelmiszerellátás táplálkozása nélkül mind a neurális funkció, mind az agykémia negatívan befolyásolható. Ez viszont csak a testi funkció minden olyan aspektusát érinti, amelyet az agy érintett, beleértve a koncentrációt, a memóriát, az alvásmintákat, a hangulatot és a motoros készségeket.