Hogyan változott a kosárlabda felszerelése az évek során?

A kosárlabda felszerelés sokféleképpen fejlődött, miután Dr. James Naismith 1891-ben találta a sportot Springfieldben, Massachusetts-ben. Az eredetileg YMCA sportolók számára fedett fedett játéknak tervezték, a kosárlabda jelenleg az egyik legnépszerűbb négy legnépszerűbb sport Észak-Amerikában. A kosárlabda felszerelés tervezése és gyártása bővült, hogy lépést tartson a sport fejlődésével.

Amikor a kosárlabda első játékosja eldöntötte, egy fából készült barackkosárra törekedett, amely 10 méterrel a padló felett volt. A játékosoknak egy lövést kellett használniuk, hogy minden lövés után eltávolítsák a labdát a kosárból. A fémrudak hálókkal hamarosan felváltották a fából készült kosarakat, és a játékosok 1906-ban lyukakat vágtak a hálókon, hogy a labda egyenesen átjusson a karon. A karika magassága a játék kezdete óta 10 méterrel a bíróság fölött maradt.

A játékosok egy futball labdát használtak a Springfield YMCA első kosárlabda játékaiban. Három évvel később Naismith felvette a kapcsolatot A.G. Spalding & Brosrel. És kérte, hogy a gyár új labdát állítson elő kifejezetten a sport számára. A korai Spalding kosárlabdák négy bőrtáblából álltak, amelyek belsejében gumiburkoló volt. A gyárilag gyártott kosárlabdák, amelyek konzisztens méretűek és alakúak voltak, csak 1942-ig jelentek meg.

A Nemzeti Kosárlabda Szövetség négypályás kosárlabdát használt 1970-ig, amikor a liga nyolc pártú kosárlabdát fogadott el. 1983-ban az NBA bejelentette, hogy elfogadja a Spalding teljes szemű kosárlabdát, mint hivatalos játéklabdát, amelyet 2006-ig továbbra is használtak. Az év során az NBA hivatalos játéklabdát a mikroszálas kompozit Spalding Cross Traxxion labdájává tette. Az új Spalding labda két reteszelő kereszt alakú panel, nem pedig a hagyományos nyolc panel. A mikroszálas anyag jobb tapadást és konzisztenciát biztosít az NBA.com szerint.

A kosárlabdacipők jelentősen fejlődtek a 20. század elejétől, amikor gumi talpú vászoncipő uralta a játékot. A Converse Chuck Taylor kosárlabda cipője 1921-től egészen a hatvanas évekig uralta a piacot, amikor a bőrcipők megjelentek. A Nike 1972-ben adta ki első kosárlabda cipőjét, és 1980-as évek során számos technológiai fejlesztéssel kezdte uralni a piacot. A Nike Air Force 1 cipője, a Bruce Kilgore által tervezett levegős talpas technológiával 1983-ban jelent meg, és az Air Jordan I és az Air Jordan II cipője, amelyet Michael Jordan ihletett, 1983-ban és 1985-ben jelent meg. 1988-ban a Nike kiadta az Air Jordan III , Az első kosárlabda cipő, látható levegővel a sarokban. A Reebok hasonló cipőt hozott 1989-ben, a The Pump néven.

Hoop Evolution

Az első golyók

Jobb fogás

Szivattyúzza fel