Kognitív gyakorlatok stroke után

A stroke után a kognitív rehabilitáció segíthet a tudatnak, ahogy a fizikai terápia is segíti a testet, állítja Psych Central, egy online mentális és pszichológiai hálózat. A stroke károsítja az agyat, és elsősorban a nyelvhez kapcsolódó ismeretproblémákat – az afázia néven ismert állapotot -, valamint a figyelmet, a memóriát és a látást is okoz. A nyelv és más kognitív képességek helyreállítása hosszú és lassú folyamat lehet, de a javulás idővel lehetséges.

Kognitív terápia

A kognitív terápia célja, hogy javítsa a sérült szellemi képességek és a nyelvi készségek által okozott stroke. A Stroke Rehab Online szerint a gyakorlatokat az agyi sérülés mértéke határozza meg, és az agy mely részeit érinti. A kognitív terápia egy másik aspektusa pszichológiai tanácsadás a stroke túlélők számára, akik gyakran zavarodottsággal, frusztrációval, haraggal és negativitással küzdenek. Az ilyen betegek gyakran klinikailag depresszálódnak, és ennek megfelelően kezelik a talk terápiát és néha a gyógyszert.

Aphasia és nyelvi készségek

A MayoClinic.com az afázist nehézségként fejezi ki a verbális vagy írott nyelv kifejezéseként vagy megértésében. Az afázia gyakran előfordul, amikor egy személy szenved. A kognitív rehabilitáció nagy része a pháziára vonatkozó gyakorlatokat foglal magában. Például egy egyszerű beszéd-nyelvű gyakorlat megkérné a stroke-túlélőt, hogy nevezzen el tárgyakat a szobában. Ennek a gyakorlatnak a fejlettebb verziója megköveteli, hogy a stroke túlélője megmagyarázza e tárgyak célját.

További cognitív gyakorlatok

A MayoClinic.com további példákat említ a kognitív terápiás gyakorlatokra. A stroke túlélő megtanulhatja mutatni egy táblát képekkel és szavakkal a kommunikáció érdekében. A stroke-túlélők egy csoportja folytathatja a társalgás megkezdését egymással, beszélgetésekkel és félreértések megoldásával a beszélgetés során. A csoportos éttermekbe vagy éttermekbe való kirándulások lehetőséget nyújtanak a betegeknek arra, hogy a valós élethelyzetekben használják a kognitív képességeket. A stroke túlélője újból megtanulhatja a szó hangjait és igéit számítógépes terápiával.

Kutatás a kognitív terápiára

A Psych Central honlapja megjegyzi, hogy a Charlotte Egyetem és a South Alabama Egyetem kutatói több száz 2000-es és 2005-ös kognitív rehabilitációs vizsgálatot végeztek. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a betegeket a stroke után a lehető leghamarabb kezelni kell, akár az 55 évnél idősebb és az idősebb stroke betegek is élvezhetik a kognitív terápiát, és a terapeutáknak olyan specifikus kognitív területeken, mint például a figyelem vagy a vizuális térinformatikai folyamatok – Az objektumok között – nem pedig egy nem célzott megközelítés alkalmazása.

szempontok

A stroke-túlélők rehabilitációja folyamatos folyamat, amely magában foglalja a betegeket, az egészségügyi szakembereket és a beteg családját. A Dél-Karolinai Egészség Orvostudományi Egyeteme szerint időbe telik az elveszett funkciók visszaszerzése a stroke után, bár a funkciók sok esetben visszatérhetnek. A legfontosabb a rehabilitáció, beleértve a kognitív terápiát is, a stroke utáni legrövidebb időn belül. A családtagok szintén fontos szerepet játszanak, és létfontosságú támogatást nyújtanak a rehabilitáció során.