Kolonoszkópiás készítmény és fejfájás

A vastagbélben és a végbélben bekövetkező bármilyen változás vagy rendellenesség kimutatására kolonoszkópiát alkalmaznak, és a vastagbélrák szűrésére nagyon hatásosnak tekinthető. A felkészüléshez időre van szükség, ezáltal megkönnyíti a teszt elvégzését és biztosítja a legpontosabb eredményeket. A mellékhatások előfordulhatnak, melyek közül az egyik a gyógyszeres kezelésből származik, amely a kezelés alatt áll.

Egy járóbeteg-ellátás, egy kolonoszkópia lehetővé teszi orvosának, hogy megtekinthesse az egész vastagbélt, ha hosszú, hajlékony csövet helyez be a végbélbe. A végén egy kis videokamera van rögzítve, és érzékelheti a kóros szöveteket vagy polipokat. A polipok kisméretű klaszterek, amelyek képesek rákosodni. Az eljárás során orvosa általában eltávolítja ezeket és kiválaszthatja a kóros szöveti mintákat. Ha a polipok rákosnak bizonyulnak, kidolgoznak egy kezelési tervet.

Az orvosnak tisztán kell látnia a vastagbélét, ezért a bélnek tisztának és maradványmentesnek kell lennie. Ha nem megfelelően követi az előkészítési utasításokat, akkor a kolonoszkópia ismétlődését eredményezheti. A kezelőorvosa a megelőző napon különleges étrendet írhat elő. Habár szilárd anyagok nem megengedettek, lehetnek tiszta folyadékok, például víz, tea és kávé. Mindazonáltal el kell hagynia a tejet és a tejszínt. A húsleves és a szénsavas italok megengedettek. A laxatívok, akár tablettákká vagy folyékony formában vannak a normák is. Ez megkönnyíti a tisztítási folyamatot. Az over-the-counter beöntés is szükségessé válhat, magyarázza a MayoClinic.com. Lehet, hogy bizonyos gyógyszereket rövid időre le kell állítani, de kezelőorvosa az eljárás előtt körülbelül egy héttel tájékoztatja Önt.

Az émelygés az orvos által a bél tisztítására vonatkozó folyadéktól függően változhat. Kis kortyokat kapnak, és 30 percet várnak egymás között. Az anus körül irritáció léphet fel a bélmozgások száma miatt. Segíthet a baby-törlőkendő használata a toalettpapír helyett. Alkalmazz vazelint vagy kiütéses kenőcsöt ezen a területen is. A kádban kb. 10 vagy 15 percig áztassa a kenőcsöt.

Az eljárásának természeténél fogva orvosa rendszerint nyugtatót ad, hogy feloldja a szorongást és megöli a fájdalmat. A gyógyszeres kezelés amnezist indukál, így nem emlékszel az eseményekre. A két leggyakrabban alkalmazott gyógyszer a Versed és a Propofol, a Colon Cancer Resource szerint. Bár a Drugs.com felsorolja a fejfájást, mint a Versed ritka mellékhatásaként, néhány beteg ezt a colonoscopy után tapasztalja. Kombinálják a kábítószerek, például a Demerol, a Valium és a Fentanyl. A Propofol kábítószer nélkül működik, és sokkal erősebb, de egyes biztosítótársaságok nem fedezik a költségeket.

Az eljárás

Készítmény

A mellékhatások előkészítése

fejfájás