Koriander, mint kelátor

Az arzén, a kadmium, az ólom, a higany és más nehézfémek gyakorlatilag elkerülhetetlenek – bejuthatnak a szervezetbe a levegőben, amelyet lélegezni, az ételt vagy az ivott vizet. Hosszú távú kitettség az ilyen közös toxinok alacsony szintjéhez szív-és érrendszeri betegségekkel, neurológiai hanyatlással és más egészségügyi problémákkal jártak. Természetes kelátképzőként a koriander segíthet megakadályozni bizonyos nehézfémek felhalmozódását.

Hatások az ólomra

A koriander etetése segít megvédeni a szervezetet az ólom elnyelésétől. A nehézfém méregtelenítésről szóló, a Scientific World Journal-ban közzétett jelenlegi kutatás szerint 2013-ban a koriander kimutatta, hogy csökkenti a csontszövet által az állatokban elnyelt ólom mennyiségét. Azt találták, hogy a Cilantro a sejteket az ólom okozta szabadgyökök okozta károsodásoktól is védi, egy 2010-es tanulmány szerint a Biológiai Trace Element Researchben publikált, ólomkibocsátott egerekről. További kutatásra azonban szükség van annak megállapítására, hogy a cilantro ugyanazokat az embereket mutatja-e.

Hatások a higanyra

A Cilantro a higany hatásos kelátképző szerként is használható, a Journal of Hazardous Materials 2005-ben közzétett tanulmány szerint. A tanulmány szerint egy korianderes oldat jelentős mennyiségű szervetlen higanyt és metil-higanyot tartalmazott a szennyezett vízből. További vizsgálatokra azonban szükség van annak megállapítására, hogy a gyógynövény ugyanolyan hatást gyakorol-e az emberi szervezet higanyszintjére.