Magas energiájú élelmiszerek az idősek számára

“Az idősebb felnőtteknek kevesebb kalóriára van szükségük az életkoruk miatt, mivel nem annyira fizikailag aktívak, mint korábban, és metabolizmusaik lelassulnak, ám testük még mindig ugyanolyan vagy magasabb tápanyagszintet igényel az optimális egészségi állapot eléréséhez” – javasolja Alice H. Lichtenstein, a Tufts Egyetemen végzett Jean Mayer USDA Humán Táplálkozási Kutatóközpontjának kardiovaszkuláris táplálkozási laboratóriumának igazgatója. A kalóriák legnagyobb kihasználása a tápláló ételek kiválasztásával elősegítheti a pozitív energiaszint és az általános egészség biztosítását. A legjobb eredmény érdekében kérjen útmutatást orvosától vagy dietetikusától.

Gyümölcsök és zöldségek

A gyümölcsök és a zöldségek alacsony energia sűrűségűek, vagyis kevés táplálékkal rendelkeznek a többi élelmiszerrel összehasonlítva, de tápanyagokban gazdagok. Rengeteg rostot is biztosítanak, amely elősegíti az étvágyat és az emésztést, valamint a szénhidrátokat, a szervezet fő táplálékforrását. A Tufts Egyetem azt ajánlja, hogy az idősek hangsúlyozzák a színes zöldségeket, mint a brokkoli és a sárgarépa, valamint a mély színű gyümölcsök, például a dinnye és a bogyós gyümölcsök, az optimális tápanyagbevitel érdekében. Válassza ki az egész gyümölcsöt a gyümölcslevek és édesített konzerv gyümölcsök, amelyek gyakran tartalmaznak kevesebb rostot és több kalóriát.

Teljes kiőrlésű gabonák

A finomított szemcsékkel, például a fehér és dúsított búzalisztekkel ellentétben a teljes kiőrlésű gabonáknak nincs értékes tápanyagtartalma. A SeniorJournal.com szerint a napi háromszori vagy annál nagyobb adag egyszeri adag teljes gabonát fogyasztva csökkentheti a krónikus betegségek, például a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Ezzel növelheti a súlyszabályozást és a hosszú élettartamot. A gyümölcsökhöz és a zöldségekhez hasonlóan a teljes kiőrlésű szemek értékes mennyiségű komplex szénhidrátot tartalmaznak. Mivel enyhébb hatást gyakorolnak a vércukorra, a finomított gabona helyett a teljes kiőrlésű gabonaszemek pozitívabb, stabilabb energiaszintet eredményezhetnek. Értékes lehetőségek közé tartozik a 100 százaléka a teljes kiőrlésű kenyér és a gabonafélék, a régimódi zab, a pattogatott kukorica, a gyöngyölt árpa és a barna rizs.

Hideg-vizes hal

A hidegvízben lévő olaj gazdag Omega-3 zsírsavakban van – egészséges zsírok, amelyeket meg kell szerezni az élelmiszerből. Az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálkozás a memória, az agy működésének és hangulatának javulásához kapcsolódik, amelyek mindegyike a 2009-ben közzétett “Today’s Dietitian” című cikk szerint pozitív energiaszintekkel függ össze. A hal különösen gazdag omega-3 zsírsavakban Közé tartoznak a lazac, a laposhal, a hering, a tavi pisztráng, a makréla és a szardínia. A hozzáadott wellness előnyökért grill, sütés, sütés vagy poaching a hal helyett sütés.

Alacsony zsírtartalmú tejtermékek

A kalcium és a D-vitamin iránti igény, amelyek mindegyike segít a szervezetnek a kalcium felszívódásában, a Lichtenstein szerint növekszik. Vannak, akik találkoznak napi szükségleteik kielégítésével. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek értékes mennyiségű szénhidrátot is tartalmaznak, ami növeli az energiát, és csak finom hatással van a vércukorra a finomított élelmiszerekhez hasonlóan, például édességekhez. A tápláló tej alapú élelmiszerek közé tartozik az alacsony zsírtartalmú tej, a joghurt és a túró, a részleges sovány mozzarella sajt és a kefir, a tenyésztett tejital.