Mellkasi nyomás és nyelési levegő evés közben

Aerophagia vagy nyelési levegő, természetesen előfordul, miközben eszel és más napi tevékenységeket végez. Enyhe tüneteket okozhat, beleértve a mellkasi nyomást, fájdalmat és viszketést. Az aerofágia is okozhat levegőt az emésztőrendszeren keresztül, ami puffadáshoz, szorongáshoz, viszketéshez és felborulathoz vezet. A legjobb lerakódás elkerülésére való tanulás a legjobb kezelés, beszélje meg kezelőorvosával, ha tünetei továbbra is fennállnak vagy romlanak.

Okoz

Ön lenyeli a levegőt – néha öntudatlanul – a különböző napi tevékenységek során. A szorongás és az idegesség gyakran aerofágiához és túlzott belchinghez vezet. A túl gyorsan vagy lefekvéskor az étkezés, az ivás, valamint a száj és a gyomor közötti csövek bejutnak a nyelőcsőbe. Beszélgetés, miközben eszel, rágógumit vagy a kemény cukorra szopni is felelős lehet a levegő felhalmozódásáért. A szénsavas italok fogyasztása, valamint a vízszivattyúkból vagy szalmából történő ivás belélegzi az emésztőrendszert, ami esetleg mellkasi fájdalomhoz vagy nyomáshoz vezet.

böfögés

Belching vagy böfögés a test természetes reakciója a gyomorba kerülő gáz felhalmozódásáért. Az “Állapotvizsgálat” 2010. októberi számának megfelelően 30 ml levegőt nyelnek el ételtől. A lenyelt levegő nyomást gyakorol a gyomorra, amely megnyugtatja a befogadást. Bizonyos nyomás elérése után az alsó nyelőcső-záróizmája – az izomgyűrű, amely nyelőcső-gyomor-nyitás és záródás után megnyilvánul – visszaverődik. A levegő kilép a gyomortól, a nyelőcsőből és a szájából. Ez a folyamat felszabadítja a mellkas és a gyomor nyomását, gyakran lenyelve a levegőt.

A mellkasi nyomás egyéb okai

A savas reflux vagy a gastrooesophagealis reflux betegség – GERD – szintén előidézheti a mellkasi nyomást és viszketést okozhat. A GERD akkor fordul elő, amikor a gyomor tartalmát a gyomorból a nyelőcsőbe visszahúzza. A nyelőcső irritációja nyálkahártya mögött égő, fájdalmas vagy nyomást gyakorolhat. Lehet, hogy hömpölygés, hányinger és köhögés vagy zihál. Beszéljen orvosával, ha ezeket a tüneteket tapasztalja vagy gyomorégéssel jár.

Megelőzés

A levegő lenyelésének elkerülése érdekében lassítson, ha enni és inni. Vegyünk kisebb harapásokat és kortyokat, és rágjuk alaposan az ételünket, a rágás elősegíti az étel elkészítését az emésztéshez, lehetővé téve a szervezet könnyebben lebontását, felesleges felhalmozódás nélkül. Tartsa be a szénsavas italokat, vagy szivattyúzás közben. Maradj távol az íny és a kemény cukorka, és ne dohányozni. Amellett, hogy tüdejét mérgező vegyi anyagokkal tölti be, belélegzik és lenyeli a levegőt, amikor belélegzik a füstöt. Ha lehetséges, lélegezzen az orrán keresztül, mivel a száj lélegeztetése növeli a levegő belépését a gyomrába. A MayoClinic weboldal ajánlja orvosának tanácsát a gyomorégés kezelésére. Ha továbbra is lenyeli a levegőt és mellkasi nyomásérzést tapasztal, beszéljen orvosával az Ön állapotáról.