Öt ok, amiért almát kellene enni

Az almák bőségesek, megfizethetőek, sokoldalúak és ízletesek – négy oka van enni. Ők is rendkívül táplálóak. Ezek mind oldható, mind oldhatatlan rostokat biztosítanak, amelyek segíthetnek a súly szabályozásában, javítják az emésztést és megvédik a szívüket. Antioxidánsokat, vitaminokat és fenol-fitokemikáliákat is tartalmaznak, amelyek megóvhatják Önt krónikus betegségektől és állapotoktól, például idegrendszeri zavaroktól, asztmától és bizonyos típusú rákoktól.

Rost

Ha megpróbálnál lefogyni, az alma almásítása hasznos lehet. A közepes alma csak 95 kalóriát és szinte zsírt nem tartalmaz, de 4 gramm étkezési rostot biztosít. A szál tökéletesnek érzi magát, ami csökkentheti a kényelmet. Az alma különösen előnyös, mivel mindkét típusú étkezési rostot tartalmaz. Az oldhatatlan rostanyag olyan rozsdagát ad, amely felgyorsítja az élelmiszer átjutását az emésztőrendszeren keresztül, míg oldható rostjai segítenek megőrizni a koleszterin számát, megóvva a szívproblémáit.

A siker elültetése

Az alma fenolos fitokemikáliákban gazdag, növényi alapú vegyi anyagok antioxidáns hatással rendelkeznek. Az alma-fenolok különösen előnyösek lehetnek az idegrendszereden, a Cornell Egyetem kutatói szerint 2004-ben egy tanulmányt publikált a “Journal of Food Science”. A tanulmány szerint az alma-fenolos kivonat megakadályozta az idegkárosodást és a védett idegsejt-membránokat patkányokban . Úgy tűnik, hogy a fenolok védelmet nyújtanak a szabad gyökök károsodása ellen.

Az előnyök számlálása

Bár az almák nem különösebben gazdagok a vitaminokban és ásványi anyagokban, táplálékokat tartalmaznak, amelyek kiegészítik a diétát. Mindegyik közepes alma biztosítja a C-vitamin ajánlott napi bevitelének körülbelül 15 százalékát, hozzáadva az antioxidáns erejét. A C-vitamin segít abban, hogy teste elnyelje a vasat más ételben, mint például a hús, a hal, a baromfi, a tejtermékek vagy a leveles zöldségek. Az alma kis mennyiségű B-6 vitamint is biztosít, ami az Ön anyagcseréjét szolgálja.

Betegségmegelőzés

Az almák enyhítése csökkentheti bizonyos típusú rák, különösen a tüdőrák kockázatát. A széleskörű tanulmányok áttekintése után a Cornell Egyetem kutatói, Jeanelle Boyer és Rui Hai Liu arra a következtetésre jutottak, hogy az alma magas koncentrációja a kvercetinnek, amely erős antioxidáns potenciállal rendelkező flavonoid lehet. A szerzők egy 24 éves finn vizsgálatot idéznek fel, amelyben 10 000 férfi és nő vett részt, akik úgy találták, hogy az almák az egyetlen specifikus táplálék, amely fordítottan társult a tüdőrák kockázatának csökkentésével, megerősítve az előzetes kutatást. A felülvizsgálat 2004 májusában jelent meg a “Nutrition Journal” -ben.

Az almák enyhítése segíthet abban, hogy jobb lélegzetet adjon azon kutatók szerint, akik 2001-ben közzétettek egy tanulmányt az “American Journal of Clinical Nutrition” című tanulmányában. Kutatásukban a kutatók közel 1500 embert vizsgáltak az étrendükről és életstílusukról. Az alma az olyan gyümölcsfajok között volt, amelyek erős fordított összefüggést mutattak az asztmával. Boyer és Liu arra a következtetésre jutottak, hogy az almafogyasztás nyilvánvalóan alacsonyabb asztmát és jobb általános tüdő egészséget jelent.

Légzési előnyök