Zsíros májolaj a szorongáshoz

A szorongás normális emberi reakció a félelemért és a stresszért. Az ideges érzések segítenek mozgósítani a cselekvést, amikor szörnyű helyzetben vagyunk. Azonban a tartós szorongás érzése valójában hagyja, hogy immobilizált és megbénította a félelem. Ha magas, állandó szorongást tapasztal, szorongásos rendellenességben szenved. Bár számos kezelés segíthet, anekdotikus bizonyítékok és néhány kutatás azt mutatja, hogy a tőkehal-olajban megtalálható omega-3 zsírsavak bizonyos tünetek enyhülését is segíthetik. Ne használjon táplálékkiegészítőket a hagyományos orvosi ellátás helyettesítésére.

A Cod Liver Olaj és Omega-3 zsírsavakról

A tőkehal májolaj az omega-3 zsírsavak gazdag forrása, amely nélkülözhetetlen zsírsavak a jó egészség megőrzéséhez. A szervezet nem képes az omega-3-savakat előállítani, ezért táplálékforrásokból kell hozzájutnia. A Maryland Egyetem Orvostudományi Egyeteme szerint a halolaj, például a tőkehal májolaj, valamint bizonyos dió- és növényi olajok magas koncentrációjú omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyeket PUFA-ként vagy többszörösen telítetlen zsírsavakként is említenek. Az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak sok fizikai és mentális folyamatban. Segítenek a gyulladás csökkentésében, segíthetnek a szívbetegségek és bizonyos rákbetegségek megelőzésében, segítik a növekedést és a fejlődést, és kulcsfontosságú szerepet játszanak az agyműködésben.

Tények a szorongásról

A szorongás viszonylag gyakori mentális egészségi probléma. Csak az Egyesült Államokban becslések szerint 40 millió amerikai felnőtt szenved a szorongásos zavaroktól, az Országos Mentális Egészségügyi Intézet szerint. Bár sokféle szorongásos rendellenesség létezik, például pánikbetegség, általános szorongásos rendellenesség, szociális szorongásos rendellenesség és rögeszmés-kényszeres rendellenesség, hajlamosak hasonló tüneteket szedni, beleértve az intenzív félelmet vagy aggodalmat, pánikot, alvászavarokat, étvágycsökkenést, megmagyarázhatatlan fájdalmat Fájdalmak, ingerlékenység és túlérzékenység. A szorongásos rendellenességek általában pszichoterápia, gyógyszeres kezelés vagy alternatív és holisztikus kezelések, például meditáció és jóga kombinációjával kezelhetők. Vannak, akik táplálékkiegészítőkre, például csukamájolajra támaszkodnak, hogy segítsenek a szorongás enyhítésében.

Klinikai bizonyíték

A “European Neuropsychopharmacology” folyóirat 2006. februári számában publikált tanulmány kimutatta, hogy a szociális szorongásos rendellenességben szenvedő betegeknél a többszörösen telítetlen zsírsavak vagy az omega-3 zsírsavak szintje csökkent. Ez a tanulmány jelzi a szorongásos rendellenességek általában a tőkehal-máj pótlás lehetséges előnyeit, bár további vizsgálatokra van szükség. 2007-ben a “Lipids in Health and Disease” folyóiratban közzétett klinikai vizsgálat szerint egyes bizonyítékok az omega-3-pótlék előnyeit a szorongásos rendellenességek kedvéért sugallják, ám a meglévő vizsgálatok eredményei nem meggyőzőek és előzetesek. További klinikai kutatásra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben kiértékeljük a tőkehal májolaj előnyeit a szorongásos és szorongásos rendellenességekről.

szempontok

Bár az omega-3-os kiegészítés a tőkehal-májolajon vagy más halolajokon keresztül elősegítheti a szorongás tüneteit, nem szabad hagyatkozni a halolajra, mint a hagyományos orvosi tanácsadás helyettesítőjére. Ne kísérelje meg önmagát diagnosztizálni bármilyen tapasztalt tüneteket. Forduljon orvosához vagy szakképzett mentálhigiénés szakemberhez. A Maryland-i Egyetem Orvostudományi Centruma szerint értesítse kezelőorvosát, ha halolaj-kiegészítőt szeretne használni a mellékhatások és bizonyos típusú gyógyszerekkel való kölcsönhatások miatt.